Dari brīnumus ar apgaismojumu – kā ar gaismu padarīt telpu plašāku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Neatkarīgi no tā, vai dzīvo mājā vai dzīvoklī, ar apgaismojumu var gadīties visādas likstas – ar to var pārspīlēt un radīt industriālas siltumnīcas cienīgu spozmi vai noskopoties un dzīvot kā tumšā alā. Gan vienā, gan otrā gadījumā mājoklis būs neērts un nepatīkams, tāpēc ir īpaši svarīgi sabalansēt gaismas avotu daudzumu un no tiem izstaroto gaismu. Lūk, idejas, kas palīdzēs organizēt apgaismojumu mazā mājoklī.

Foto: Unsplash

Izmanto vairākus gaismas avotus

Nelielām telpām labāk izvēlies vairākus sīkus gaismekļus, nevis vienu lielu griestu lampu. Vairāki gaismas avoti gaismu izkliedēs un pilnībā apgaismos visu telpu, neatstājot tumšus stūrus, kas savukārt rada mazas telpas ilūziju.

Izvēlies kompaktu griestu apgaismojumu

Diemžēl lustras un lieli lampu abažūri mazām telpām nederēs – šāds dekors acumirklī rada kontrastu starp atlikušo griestu laukumu un lampu, kas savukārt vizuāli samazina istabu. Mazām telpām piestāvēs ļoti smalkas un nelielas lampas.

Foto: Ikea/Publicitātes foto

Šaurām telpām izvēlies pārvietojamus gaismekļus

Koridoros vai kāpņu telpās izvēlies lampas uz sliedēm – nelielā atstatumā no sienas piestiprini sliedes, pa kurām var pārvietot nelielus prožektorus jeb lampas. Šāda veida gaismeklis neaizņems pārāk daudz vietas, taču ar to varēs efektīvi apgaismot visus telpas stūrus. Tā kā šim gaismeklim ir maināma pozīcija, lampas vari novietot pret kādu mākslas darbu vai mēbeli, kuru vēlies akcentēt.

Izgaismo plauktus un skapjus

Arī tumši atvērtie plaukti vai skapji var vizuāli samazināt telpu. Šobrīd ir pieejami vairāki risinājumi mēbeļu izgaismošanai – skapju iekšpusē ir iespējams ielīmēt LED lenti vai ierīkot speciālu lampu.

Foto: Ikea/Publicitātes foto

Radi padziļinātas sienas ilūziju ar fona apgaismojumu

Līdzīgs princips attiecas arī uz vannasistabu un citu istabu stūriem – tumšu spraugu aiz spoguļa, ierīcēm vai aiz mēbelēm. Uzlīmē uz sienas LED lentes aiz spoguļa, televizora ekrāna, gultas galvgaļa vai kādām mēbelēm. Ņem vērā – ja līmē gaismekli aiz kāda priekšmeta, izvēlies samērā siltu un ne pārāk spilgtu apgaismojumu, kas neapžilbinās acis, skatoties uz mēbeli, spoguli vai televizoru.

Paaugstini griestus ar vertikālu apgaismojumu

Ja mājoklī ir samērā zemi griesti, tos vizuāli var paaugstināt ar vertikālu apgaismojumu. Vertikālu gaismu ir iespējams izveidot ar stāvlampām, galda lampām un garenisku, vertikāli novietotu sienas lampu. Ievēro, ka gaismeklis, kas gaismu spīdinās lejup, piemēram, sienu lampas, kuru abažūrs ir noliekts uz leju, griestu lampa ar cilindra formas abažūru, sienas padarīs vizuāli zemākas.

Foto: Ikea/Publicitātes foto

Liec uzsvaru uz dabīgo apgaismojumu

Nekas tik ļoti nepaplašina telpu kā dabiskais apgaismojums, kas telpā ienāk pa lielākiem logiem. Tieši tāpēc pret logiem nav ieteicams novietot kādus šķēršļus, piemēram, vairākus puķupodus, plauktus, ekrānus vai kādas mēbeles. Tāpat gar logiem nevajadzētu karināt biezus aizkarus.

Izmanto spoguļus gaismas atstarošanai

Spoguļi jau izsenis ir izmantoti, lai padarītu telpas plašākas un tās izgaismotu, tāpēc liec šo seno ieteikumu aiz auss. Iepretim logiem izkarini lielākus spoguļus, lai tie radītu otra loga ilūziju un atstarotu gaismu. Savukārt vakaros spoguļi atstaros mākslīgo apgaismojumu, padarot dzīvokli gaišāku un vizuāli plašāku.

Foto: Unsplash

Iegādājies caurspīdīgas mēbeles

Caurspīdīgas virsmas, kā stikls vai akrils, arī iesaistīsies telpas vizuālā paplašināšanā. Tādas mēbeles vai detaļas kā stikla galdi, durvis, caurspīdīgā akrila krēsli un citi priekšmeti būs mazāk uzkrītoši, tādējādi tie vizuāli atbrīvos vietu telpā un laidīs cauri gaismu.

Izvēlies gaišas sienu un griestu krāsas

Visbeidzot – galvenais mazo telpu likums ir izmantot gaišas krāsas sienām, grīdai, griestiem un arī mēbelēm. Gaiša krāsa vislabāk spēj atstarot gaismu un vizuāli paplašina telpu.

Foto: Unsplash
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu