Aptauja: Latvijā 68% iedzīvotāju plāno tuvākajā laikā iegādāties automašīnu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Latvijā 68% iedzīvotāju plāno tuvākajā laikā iegādāties automašīnu, pavēstīja "SEB bankas" komunikācijas projektu vadītāja Jeļena Kontusa, atsaucoties uz bankas grupā ietilpstošās līzinga kompānijas "SEB līzings" veiktās aptaujas datiem.

Tostarp tuvākā gada laikā automašīnu plāno iegādāties 13% Latvijas iedzīvotāju, tuvāko divu gadu laikā automašīnu plāno iegādāties 26% iedzīvotāju, bet tuvāko trīs un vairāk gadu laikā automašīnu plāno iegādāties 29% Latvijas iedzīvotāju. Tajā pašā laikā trešdaļa Latvijas iedzīvotāju tuvākajā laikā auto iegadāties neplāno.

Pēc aptaujas datiem, 41% no tiem, kuri plāno iegādāties automašīnu, meklēs spēkratu, kurš ir vecāks par pieciem gadiem, apmēram trešdaļa plāno pirkt trīs līdz piecus gadus vecu automašīnu, 15% - mazlietotu automašīnu vecumā līdz diviem gadiem.

Tikai 11% aptaujāto plāno iegādāties pilnīgi jaunu automašīnu.

Tāpat aptaujas rezultāti liecina, ka gandrīz puse no tiem, kuri plāno iegādāties auto, ir gatavi šim mērķim novirzīt līdz 7000 eiro, katrs ceturtais auto iegādei plāno tērēt no 7000 līdz 10 000 eiro, 14% - no 10 000 līdz 20 000 eiro, bet 5% - vairāk nekā 20 000 eiro. 12% respondentu nevarēja atbildēt, cik dārgu auto viņi plāno iegādāties.

Domājot par auto iegādi, 42% aptaujāto sākumā izvēlētos konkrētu auto un tikai pēc tam meklētu finansēšanas iespējas, savukārt 38% rīkotos otrādi - sākumā saprastu finansēšanas iespējas un tad meklētu spēkratu.

54% respondentu, iegādājoties auto, mēģinātu izmantot līzinga iespējas, izvērtējot tirgū piedāvātās procentu likmes, noformēšanas komisijas maksu, kā arī ikmēneša līzinga maksājumu apmēru.

"Neskatoties uz to, ka mēs novērojam augošu pieprasījumu pēc jauniem auto, Latvijā autoparka vidējais vecums joprojām ir viens no augstākajiem Eiropā. Pēc Auto asociācijas datiem, šā gada pirmajā pusē vidējais importēto auto vecums pieaudzis par četriem mēnešiem, jo 58% no ievestajiem spēkratiem bija vecāki par 10 gadiem. Arī analizējot iedzīvotāju plānus iegadāties auto, varam secināt, ka lielākā daļa meklēs sev spēkratu starp lietotiem auto, kuru cena nepārsniedz septiņus tūkstošus eiro," sacīja "SEB līzinga" vadītāja Jeļena Gavrilova.

Aptauju pēc "SEB līzinga" pasūtījuma 2018.gada vasarā veica kompānija "Norstat". Aptaujā piedalījās 1042 respondenti visā Latvijā vecumā no 18 līdz 55 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu