ANO: Lai novērstu globālo sasilšanu, nepieciešamas bezprecedenta mēroga pārmaiņas (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caters News/Scanpix

Lai izvairītos no klimata pārmaiņu radīta haosa, sabiedrībai un pasaules ekonomikai ir jāpārveidojas "bezprecedenta mērogā", pirmdien paziņoja ANO, brīdinot, ka izsīkst laiks katastrofas novēršanai.

Pie pašreizējām siltumnīcefekta gāzu emisijām Zeme par 1,5 grādiem pēc Celsija varētu sasilt jau 2030.gadā, teikts pirmdien izplatītajā Starpvaldību klimata pārmaiņu paneļa (IPCC) ziņojumā.

"Globālās sasilšanas ierobežošana līdz 1,5 grādiem prasa straujas, tālejošas un bezprecedenta pārmaiņas visos sabiedrības aspektos," paziņoja IPCC.

Lai būtu vismaz 50/50 iespēja palikt zem 1,5 grādu robežas, pasaulei līdz 2050.gadam jākļūst "oglekļa neitrālai", norādīts ziņojumā.

Zemes virsma ir sasilusi par vienu grādu pēc Celsija, kas ir pietiekami okeāna līmeņa kāpšanai un postošu vētru izraisīšanai un pasaule virzās uz temperatūras kāpumu par 3-4 grādiem, brīdināts ziņojumā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu