Atklātībā nonākusi GRU aģenta Čepigas autovadītāja apliecības kopija

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Conflict Intelligence Team

Pētnieciskais projekts "Conflict Intelligence Team" (CIT) publicējis Krievijas militārā izlūkdienesta GRU aģenta Anatolija Čepigas autovadītāja apliecības kopiju, ko tam iesūtījis kāds informācijas avots. Lielbritānija apsūdzējusi ar segvārdu Ruslans Boširovs pazīstamo Čepigu uzbrukumā bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam ar nervus paralizējošo vielu "Novičok".

Apliecība izdota 2009.gadā Habarovskā.

26.septembrī starptautiskais pētnieciskās žurnālistikas centrs "Bellingcat" un Krievijas izdevums "The Insider" paziņoja, ka Krievijas pilsonis, kas Lielbritānijas varasiestādēm ir zināms kā Ruslans Boširovs un kurš tiek turēts aizdomās par martā Lielbritānijā veikto uzbrukumu ar nervus paralizējošo vielu "Novičok", patiesībā ir Krievijas militārā izlūkdienesta GRU pulkvedis Anatolijs Čepiga.

"Bellingcat" un "The Insider" noskaidroja, ka Anatolijs Čepiga ir dzimis Amūras apgabalā (kas autovadītāja apliecībā norādīta kā viņa dzīvesvieta), beidzis Tālo Austrumu Karaspēka komandsastāva augstāko mācību iestādi, dienējis īpašo uzdevumu vienībā, piedalījies otrajā Čečenijas karā un saņēmis Krievijas varoņa apbalvojumu par dalību "miera uzturēšanas misijā". 

Kā ziņo “Novaja gazeta”, 2014.gada februārī Krievija Krimā veica trīs nozīmīgas militārās operācijas  - Krimas ministru padomes ēkas ieņemšanu, Belbekas lidostas ieņemšanu un Ukrainas jūras kājnieku brigādes atbruņošanu Feodosijā. 

Šīs operācijas Krievija uzskata par ļoti veiksmīgām, jo tās noritējušas bez asinsizliešanas.  “Novaja gazeta” uzskata, ka Čepigam Krievijas varoņa nosaukums varētu būt piešķirts par dalību kādā no šīm operācijām. 

Tikmēr “Dosjē” rīcībā esošā informācija liecina, ka Čepiga apbalvots par dalību Viktora Janukoviča evakuācijā uz Krieviju 2014.gada februārī. 

Kā ziņo laikraksts "Kommersant", uzreiz pēc "Bellingcat" un "The Insider" ziņojuma publicēšanas Berezovkas ciemā, kur Čepiga esot uzaudzis, viņu atpazina vairāki vietējie. Kad trīs dienas vēlāk tur bija aizbraucis BBC Krievijas serviss, arī tas intervēja ciema iedzīvotājus, kas atpazina Čepigu. Vēl dienu vēlāk, 30.septembrī, reportāžu no Berezovkas publicēja izdevums "Sibir. Realii", kam vairs neizdevās atrast nevienu cieminieku, kurš atzītu, ka pazīst Čepigu.

Lielbritānija septembrī izdeva Krievijas pilsoņu Aleksandra Petrova un Ruslana Boširova Eiropas aresta orderus, pastāvot aizdomām, ka viņi Solsberi mēģinājuši nogalināt Skripaļus. 

Petrovs un Boširovs intervijā Krievijas propagandas medijam RT vēlāk norādīja, ka Solsberi viņi apmeklējuši kā tūristi. 

Arī Kremlis paziņoja, ka Boširovs un Petrovs ir vienkāršas civilpersonas. 

Krievija, protams, arī neskaitāmas reizes kategoriski  noliegusi, ka tai būtu jebkāda saistība ar Skripaļa indēšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu