"Brexit" neskaidrības ēna pār Lielbritānijas uzņēmumiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PA Wire/PA Images/Scanpix

Lielbritānijas uzņēmumi arvien vairāk sāk ciest no neskaidrības, ko rada nākamgad paredzētā Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) - uzņēmumu eksports palēninās, investīciju plānus nākas atlikt un rodas grūtības ar jaunu darbinieku piesaisti, secināts divās nesen veiktās Lielbritānijas kompāniju aptaujās.

Lielbritānijas Uzņēmējdarbības kameru asociācija nesen aptaujāja vairāk nekā 6500 uzņēmumu, un tā uzskatāma par apjomīgāko uzņēmēju aptauju “Brexit” jautājumā, ziņo aģentūra “Reuters”. 

Šajā aptaujā secināts, ka pakalpojumu sektorā strādājošiem uzņēmumiem šobrīd ir nopietnākās grūtības ar jaunu darbinieku piesaisti kopš 1989.gada, kad tika sākta šādu aptauju veikšana. 

Tajā pašā laikā rūpniecības uzņēmumu eksporta izaugsme un jaunu eksporta pasūtījumu pieaugums šobrīd ir lēnākais kopš 2016.gada beigām. 

“Šie skaitļi apliecina to, ko mēs dzirdam no uzņēmējiem visā valstī - neskaidrība saistībā ar “Brexit” un plašu uzņēmējdarbību veicinošu pasākumu trūkums Lielbritānijā sāk negatīvi ietekmēt uzņēmumus,” norāda Uzņēmējdarbības kameru asociācijas ģenerāldirektors Adams Maršals. 

Savukārt Lielbritānijas ekonomiskā izaugsme kopš 2016.gada “Brexit” referenduma, kurā briti nobalsoja par izstāšanos no ES, ir bijusi lēnāka nekā lielā daļā citu attīstīto valstu. 

72% uzņēmumu aptaujā norādījuši, ka viņiem ir grūtības jaunu darbinieku piesaistē, kas ir rekordaugsts līmenis. 

Savukārt to uzņēmumu īpatsvars, kuri nākamo trīs mēnešu laikā plāno pieņemt jaunus darbiniekus ir samazinājies līdz 47%, kas ir zemākais līmenis kopš 1993.gada pirmā ceturkšņa. 

Rūpniecības uzņēmumu eksporta apjoma un jaunu eksporta pasūtījumu apjoma kāpums šobrīd ir lēnākais pēdējo divu gadu laikā. 

“Sterliņu mārciņas zemāka vērtība vairs nenodrošina daudziem eksportētājiem izaugsmi, bet patēriņa izdevumi nespēj radīt izaugsmi vietējā tirgū,” skaidro Maršals. 

Tikmēr auditorkompānijas “Deloitte” veiktā uzņēmumu finanšu direktoru aptauja norāda uz investīciju un jaunu darbinieku pieņemšanas apjoma palēnināšanos. 

Tikai 13% aptaujāto Lielbritānijas uzņēmumu finanšu direktoru šobrīd ir optimistiskāki par sava uzņēmuma nākotni nekā pirms trīs mēnešiem. 

Savukārt 79% respondentu pauda viedokli, ka vispārējā uzņēmējdarbības vide Lielbritānijā pēc “Brexit” būs sliktāka. 

“Deloitte” pārstāvis Deivids Sprauls uzskata, ka uzņēmēju pārliecība varētu uzlaboties, ja Lielbritānijai un ES izdosies panākt vienošanos par “Brexit” nosacījumiem. 

“Vienošanās ar saprātīgu pārejas periodu [pēc “Brexit”] pārtrauks neskaidrību un pozitīvi ietekmēs uzņēmēju noskaņojumu,” norāda Sprauls.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu