Gadsimta ugunsgrēks Latvijā: kā šobrīd izskatās Valdgales ugunsgrēka skartā teritorija?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Jūlija beigās Valdgales pagasta teritoriju skāra postošs ugunsgrēks, kas iznīcināja mežu vairāku hektāru platībā. Kā šobrīd izskatās mežs un kādas izmaiņas uguns postaža ir ieviesusi, par to šodien raidījumā "900 sekundes" zināja stāstīt Dabas aizsardzības pārvaldes Kurzemes reģionālās administrācijas vadītāja Dace Sāmīte.

Tikai septembra beigās dabas pētniekiem bija atļauts ieiet ugunsgrēka skartajā teritorijā, un, lai gan visa teritorija vēl nav apskatīta, daži secinājumi gūstami jau tagad, atzīst Sāmīte. 

"Teritorijā pētnieki novēroja, ka vietām jau spraucas ārā zaļi augi un izskatās, ka viss pamazām atjaunosies," Sāmīte bilda. 

"Cilvēkam šādi ugunsgrēki sociālā mērogā ir liela nelaime, taču dabai tas ir dabisks process. Ugunsgrēki vienmēr ir bijuši dabā, un, pat ja kāda no sugām pēc ugunsgrēka teritoriju vairs neapdzīvo, tad pastāv iespēja, ka vai nu tā ar laiku atgriezīsies, vai arī tās vietu ieņems cita suga," skaidro Sāmīte. 

Apmeklējot ugunsgrēka skarto teritoriju, cilvēkiem jāapzinās, ka viņi uzņemas zināmu risku - teritorija, īpaši purvs, ir salīdzinoši bīstama.

"Purvā vietām ir izveidojušās kūdras bedres, kurās var iekrist," norāda pārvaldes vadītāja. 

Tāpat ir gājusi bojā virkne koku, kas ir sakrituši krustu šķērsu. Dabas aizsardzības pārvalde neiesaka teritoriju apmeklēt vējainā laikā, jo pastāv risks, ka koki var lūzt. 

Ugunsgrēks kūdras purvā izcēlās 17.jūlija pievakarē. Vēlāk liesmas izplatījās arī mežā, un degšanas kopējā platība tika aplēsta virs 1000 hektāriem.

Vasarā VUGD pārstāvji prognozēja, ka kūdras gruzdēšanu Valdgales pagastā pilnībā varēs likvidēt tikai rudens lietavas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu