Norvēģijā pazemē atrasts masīvs vikingu kuģis-zārks (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Eksperti skaidro, ka šādā veidā, kad kuģis pēc īpašnieka nāves kalpo par tā zārku, parasti apglabāja vikingu dižciltīgos.

20 metrus garo vikingu kuģi, kas bija aprakts pusmetru zem zemes, arheologi atrada ar radara palīdzību, kad pētīja labi zināmu arheoloģisko izrakumu vietu Norvēģijā.

Kā vēstīts izdevumā “Science Alert”, kuģis, visticamāk, aprakts pirms aptuveni 1000 gadiem un tajā apglabāts kāds vikingu dižciltīgais.

Tas ir garākais vikingu zārka kuģis, kāds jelkad atrasts, un tādi atradumi kā šis ir ļoti liels retums.

Foto: AFP / Scanpix

“Man šķiet, ka mēs šeit varētu runāt par tūkstošgades lielāko atradumu. No arheoloģijas perspektīvas tas ir ļoti īpašs un nozīmīgs atklājums,” komentēja arheologs Jans Bils.

Kuģa atrašanās vieta ir netālu no vairāk nekā 9 metrus augsta apbedījumu kalna.

Ar radara palīdzību arheologi pamanīja kuģa aprises zemē, tomēr izrakumi, lai to atbrīvotu no zemes, ir vēl tikai priekšā. Tieši tāpēc ir ļoti ticams, ka arheologus gaida vēl daudzi pārsteigumi un atklājumi.

“Parasti šādi kuģi funkcionēja arī kā zārki vikingu dižciltīgajiem,” teica arheologs Knuts Pāske.

Līdz ar milzīgo kuģi arheologi atklāja arī piecas tradicionālas vikingu mājiņas, kas bija  būvētas no baļķiem.

Lai arī pašlaik nav iespējams pateikt daudz par šo kuģi un to, kas tajā apglabāts, tas joprojām ir ļoti vērtīgs atradums.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu