Neizdodas no "Grindeks" akcionāriem Lipmaniem piedzīt 2 miljonus eiro (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Kirovs Lipmans
Kirovs Lipmans Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa noraidījusi VAS "Privatizācijas aģentūra" (PA) prasību pret zāļu ražotājas AS "Grindeks" akcionāriem Kirovu un Filipu Lipmaniem par pagājušajā gadā valstij piederošo "Grindeks" akciju pārdošanu, kā rezultātā valstij tika nodarīti zaudējumi, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Savukārt PA aģentūra LETA uzzināja, ka tā plāno pārsūdzēt pirmās instances tiesas spriedumu.

Valsts pārstāvis tiesā zvērināts advokāts Mārtiņš Mežinskis aģentūrai LETA norādīja, ka, iepazīstoties ar pirmās instances tiesas spriedumu, tika konstatēts, ka tiesas spriedumā ir sniegts nepareizs lietas apstākļu un pierādījumu juridiskais novērtējums, kā arī nepareizi piemērotas materiālo tiesību normas, līdz ar to pirmās instances tiesas spriedums tiks pārsūdzēts pilnā apjomā.

Savukārt PA valdes priekšsēdētājs Vladimirs Loginovs norādīja, ka tiesu instances jau iepriekš bija konstatējušas, ka lielākie akcionāri bija pārkāpuši likumu. "Nevar būt situācija, ka mazākuma akcionāri ir bezspēcīgi, ja vairākuma akcionāri rīkojas nelikumīgi. Šī tiesvedība ir būtiska mazākuma akcionāru tiesību nostiprināšanai. Jau šobrīd veiktais tiesas sprieduma izvērtējums dod pārliecību, ka ir pamats tā pārsūdzībai, kas arī tiks darīts," sacīja Loginovs.

LETA jau rakstīja, ka Ministru kabinets šā gada 21.februārī aiz slēgtām durvīm uzklausīja PA ziņojumu par pērn notikušo darījumā ar valstij piederošo "Grindeks" akciju pārdošanu, kā rezultātā tika pārdotas visas valstij piederošās un PA turējumā esošās "Grindeks" akcijas kopumā par 846 153 eiro.

Pagājušā gada novembrī Saeimas frakcijas "No sirds Latvijai" (NSL) deputāti ar vēstuli vērsās Ekonomikas ministrijā (EM), norādot, ka viena "Grindeks" akcija tika pārdota par 3,85 eiro, taču šai cenai vajadzēja būt 12,51 eiro par akciju, ņemot vērā, ka "Grindeks" akcionāriem - Lipmanu ģimenei - bija pienākums izteikt akciju obligāto atpirkšanas piedāvājumu. NSL aprēķinājusi, ka, Lipmanu ģimenei neizsakot akciju obligāto atpirkšanas piedāvājumu, valstij nodarītie zaudējumi ir 1 903 295 eiro.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) aģentūrai LETA iepriekš atzina, ka EM valdībā pārstāvēja pozīciju, ka prasība pret "Grindeks" akcionāriem ir jāvirza, lai demonstrētu, ka Latvija rūpējas par mazākuma akcionāru tiesībām.

"Mums ir gan Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) lēmums, gan Augstākās tiesas lēmums, ka Lipmanu ģimenei bija jāizsaka piedāvājums mazākuma akcionāriem. Situācija bija tāda, ka FKTK uzlika pienākumu Lipmanu ģimenei izteikt piedāvājumu, kas netika darīts, savukārt starplaikā viņi izdarīja visu iespējamo, lai izvairītos no šā pienākuma. Šajā gadījumā Latvijas valsts ir zaudētāja, jo ieņēma vismaz divreiz mazāk naudas nekā pienāktos," norādīja ministrs un piebilda, ka minētais jautājums ir jāvirza uz tiesu.

Savukārt PA vadītājs Vladimirs Loginovs aģentūrai LETA toreiz atzina, ka gadījumā, ja "Grindeks" akcionāri būtu izteikuši akciju obligāto atpirkšanas piedāvājumu, akciju cena būtu lielāka, nekā valsts ieguva. Vaicāts, vai akciju pārdošanas rezultātā valsts nav ieguvusi divus miljonus eiro, Privatizācijas aģentūras vadītājs norādīja, zaudējumi varētu būt divi miljoni eiro vai mazāk.

Valdība PA deva mandātu vērtēt akciju pārdošanas darījumu, piesaistot juristus, lai pieņemtu lēmumu par vēršanos tiesā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu