Krievija nosoda "politizēto" Saharova balvas piešķiršanu Sencovam (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Oļehs Sencovs
Oļehs Sencovs Foto: AFP / Scanpix

Maskava ceturtdien nosodījusi "politizēto" Eiropas Parlamenta (EP) lēmumu šā gada Saharova balvu piešķirt Krievijas ieslodzījumā smokošajam ukraiņu kinorežisoram Oļeham Sencovam.

"Pieņemts pilnīgi politizēts lēmums," žurnālistiem paziņoja Krievijas Ārlietu ministrijas preses dienesta vadītāja Marija Zaharova, paužot neizpratni par balvas piešķiršanas pamatojumu.

"Kad man jautā par režisoru Sencovu, man gribas jautāt un es jautāju, vai kāds skatās viņa filmas. Faktiski neviens viņa filmas nav redzējis," piebilda Zaharova.

Kremlis pagaidām uz EP lēmumu nav reaģējis, taču vairāki Krievijas parlamentārieši to jau nosaukuši par pretkrievisku akciju.

Parlamenta apakšpalātas Valsts domes spīkera vietnieks Pjotrs Tolstojs intervijā aģentūrai TASS paziņojis, ka balvas piešķiršana Sencovam esot "pilnīgi nepamatota un visai rupja".

"Tas ir kārtējais rusofobiskais solis no Eiropas Parlamenta puses, " sarunā ar aģentūru "RIA Novosti" savukārt izteicies deputāts Aleksejs Čepa. "Man nav skaidrs, par kādiem nopelniem šo cilvēku var apbalvot, vai arī nav svarīgi, kur un kādā situācijā viņš ir tagad?"

Kā ziņots, prestižā Andreja Saharova cilvēktiesību balva ceturtdien tika piešķirta Krievijā par "terorismu" notiesātajam Sencovam.

"Oļehs Sencovs ir sirdsapziņas cietumnieks un godīgs un nevainīgs cilvēks," paziņoja Eiropas Tautas partijas (ETP) frakcijas deputāts Eduards Kukans, piebilstot, ka Eiropas Savienība (ES) viņa lietu ir raksturojusi kā "starptautisko tiesību un elementāro tiesas standartu pārkāpumu".

Saharova balvas finālistu sarakstā kopā ar Sencovu bija arī marokāņu aktīvists Nasers Zefzafi un 11 migrantu glābšanas organizācijas.

Sencovs tika aizturēts 2014.gada 11.maijā Krievijas okupētajā Krimā aizdomās par "teroraktu plānošanu", un 2015.gada augustā Krievijas tiesa viņam piesprieda 20 gadu cietumsodu, kas viņam jāizcieš stingra režīma kolonijā.

42 gadus vecais režisors 14.maijā pieteica badastreiku, kuru ievēroja 145 dienas, pieprasot, lai Krievija atbrīvo visus ukraiņu politieslodzītos.

Tomēr oktobrī Sencovs bija spiests pārtraukt badastreiku, lai izvairītos no piespiedu barošanas.

Sencova tuvinieki un atbalstītāji Ukrainā pateikušies EP, uzsverot, ka Saharova balvas piešķiršana uzmundrinās ieslodzījumā esošo režisoru un stiprinās viņa garu.

Pērn Saharova balvu saņēma Venecuēlas demokrātiskās opozīcijas pārstāvji, bet 2016.gadā Irākas cilvēktiesību aktīvistes, kas palīdzēja no teroristu grupējuma "Islāma valsts" cietušajiem.

EP Saharova balva tika iedibināta 1988.gadā, un tā tiek pasniegta par izcilu ieguldījumu cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzībā. Balvas ieguvējs saņem arī 50 000 eiro lielu prēmiju.

Prēmijas pasniegšanas ceremonija paredzēta 12.decembrī.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu