Homofobija, $20 un lakādas kurpes: slepkavība, kas pirms 20 gadiem satrieca ASV

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/AP/Scanpix

Amerikāņa Metjū Šeparda zvērīgā slepkavība 90.gados izraisīja sašutumu sabiedrībā. Divi jaunieši 1998.gadā 21 gadu veco koledžas studentu viņa homoseksuālās orientācijas dēļ piesēja pie žoga, smagi piekāva un pameta aukstumā. Tā arī neatguvis samaņu, Šepards pēc dažām slimnīcā aizvadītām dienām mira. 20 gadus pēc brutālās slepkavības Šeparda mirstīgās atliekas beidzot tiks apglabātas Vašingtonas Nacionālajā katedrālē, ziņo aģentūra AP.

"Apsēji un šuves pa visu seju. Apsieta bija galva, kur pēdējais trieciens satraumēja viņa smadzeņu stumbru," Šeparda māte Džūdija intervijā raidorganizācijai BBC atminas skatus, ko redzēja slimnīcā pirms diviem gadu desmitiem. "Visur bija caurules, kas viņu uzturēja pie dzīvības."

"Viena acs bija pusatvērta. (..) Mutē varēja redzēt breketes - tā zinājām, ka tas noteikti ir Mets. Viņa seja bija sapampusi, gandrīz neatpazīstama, kamēr nepiegājām tuvāk," stāsta māte.

Foto: Reuters/AP/Scanpix

1998.gada 6.oktobrī Šepards viens pats iegāja bārā Laramijā, Vaiomingas štatā. Jaunietis, kurš bija nesen sācis mācības Vaiomingas Universitātē, satikās ar draugiem, lai apspriestu LGBT nedēļas rīkošanu augstskolā. 

Pēc tam, kad Šeparda draugi aizgāja no "Fireside Lounge", viņš sāka runāt ar diviem vienaudžiem - jumtu licējiem Raselu Hendersonu un Āronu Makinniju. Viņi smalkās miesasbūves studentā saskatīja vieglu mērķi.

"Makinnijs savā liecībā teica, ka esot ar Raselu iegājuši "Fireside" bāra tualetē, plānojuši izlikties par gejiem, lai iegūtu Metjū uzticēšanos," norāda Olbani apgabala šerifs Deivs O'Mallijs, kurš vadīja lietas izmeklēšanu. "Seksuālās orientācijas jautājums sākās jau pašā šā kontakta sākumā."

Foto: Reuters/AP/Scanpix

Makinnijs un Hendersons plānoja ievilināt Šepardu Makinnija automašīnā, lai viņu aplaupītu. Kad jaunietis bija iekāpis mašīnā, Makinnijs izvilka ieroci, sita Šepardu un atņēma viņam naudasmaku, kurā bija vien 20 dolāri. Viņi pa zemes ceļu nobrauca vairāk nekā kilometru līdz nomaļai vietai, kur Hendersons piesēja Šepardu pie žoga. Makinnijs sāka ar lielu "Smith and Wesson" revolveri dauzīt Šepardu. Kā norāda šerifs, jaunietim pa seju un galvu ar ieroci tika iesists 19 līdz 21 reizes. 

"Vienīgās reizes, kad esmu redzējis tik dramatiskus ievainojumus, bija pēc lielā ātrumā notikušām autoavārijām," stāsta šerifs.

Makinnijs un Hendersons nozaga sava upura lakādas kurpes un atstāja viņu nomirt. Joprojām piesiets pie žoga, Šepards lielā aukstumā aizvadīja 18 stundas. Nākamās dienas vakarā kāds pusaudzis netālu nokrita no sava kalnu divriteņa un pamanīja, kā tolaik domāja, putnubiedēkli vai baisu Helovīna dekorāciju. Piegājis tuvāk, viņš saprata, ka tas ir cilvēks. Pusaudzis izsauca policiju.

Foto: Reuters/AP/Scanpix

Šepardam tika konstatēti četri galvaskausa lūzumi. Šeparda vecāki uz slimnīcu atsteidzās no Saūda Arābijas, kur viņa tēvs Deniss Šepards strādāja naftas industrijā.

Taču jaunietis tā arī nenāca pie samaņas. Viņš nomira piecas dienas pēc uzbrukuma.

Divas dienas pēc Šeparda nāves pie ASV Kapitolija notika piemiņas pasākums, kurā piedalījās tūkstošiem cilvēku, kā arī vairāki politiķi un slavenības. Toreizējais prezidents Bils Klintons raksturoja uzbrucējus kā "pilnus naida vai baiļu". Daudzviet ASV tika noliktas sveces Šeparda piemiņai.

20 gadus pēc notikušā Šeparda pīšļi tiks apglabāti Vašingtonas Nacionālajā katedrālē, kur atdusas bijušais ASV prezidents Vudro Vilsons un citi pazīstami amerikāņi.

Šeparda vecāki visu šo laiku glabāja dēla pelnus savā mājā Vaiomingā, baidoties, ka viņa atdusas vieta varētu tikt apgānīta. 1998.gada 16.oktobrī notikušajās bērēs piketēja Vestboro baptistu baznīcas pārstāvji, tai skaitā arī vairāki bērni, kuri sērojošajiem bēru dalībniekiem izkliedza homofobiskus saukļus un solīja, ka Šepards nonākšot ellē. Policija Denisam Šepardam lika valkāt aizsargvesti, un ap baznīcu patrulēja policisti ar suņiem, kuri apmācīti pazīt spridzekļus. Īpašā policijas vienība dežurēja baznīcas priekšpusē un aizmugurē, uz jumta atradās policijas snaiperi.

"Mums tas ir milzīgs atvieglojums - zināt, ka viņš mūžam būs drošībā un pasargāts," uzsver Šeparda māte Džūdija.

CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu