Lietas, no kurām atbrīvoties, pirms pienāk Ziemassvētki

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Klāt jau novembris, un ar vēja spārniem tuvojas Ziemassvētku laiks, lēnām jāsāk domāt par dāvanu iegādi un mājokļa izpušķošanu. Tieši košie rotājumi un spīdīgās lampiņas tumšajos vakaros piešķir šim laikam īpašu siltuma sajūtu. Tomēr Ziemassvētku gaidīšana daudziem saistās arī ar milzīgu krāmu un nejēdzīgu rotājumu kaudzi. Lūk, septiņas lietas, no kurām ir vērts atbrīvoties, pirms sākas advente.

Ziemassvētku dekorācijas, kuras neizmanto jau gadus divus

Parasti mēdz sacīt, ka mantas, kuras neizmanto vismaz gadu, norāda uz apnikumu vai slēptu nepatiku pret tām, tādēļ ir ieteicams no tām atbrīvoties. Savukārt Ziemassvētku un adventes dekorācijām gads būs pārāk īss termiņš. Izskati savu svētku rotājumu kolekciju un pārskati, kuras dekorācijas vairs nav lietojamas – varbūt tās ir saplēstas, vairs labi neizskatās vai tās ir sabojājis sveču vasks. Ja šo iemeslu dēļ dekorācijas iepriekšējā gadā vairs neizmantoji – ļoti iespējams, ka tās neizmantosi arī šogad un turpmākajos gados.

Foto: Unsplash

Svētku kartīšu kolekcija

Pirms svētkiem ir ieteicams izskatīt arī Ziemassvētku kartīšu kolekciju. Noteikti atliec kādas sentimentālas un nozīmīgas kartītes ar mīļiem vēstījumiem un fotogrāfijām, bet atkritumos droši vari izmest komerciālus apsveikumus vai drukātas kartītes, kurām personisks ir vien paraksts. Ja šaubies par izmešanu, uzdod sev jautājumu – vai tā mani iepriecinās arī nākamajos svētkos, kad lasīšu apsveikumu? Ja atbilde ir pozitīva – noteikti to saglabā.

Vecas rotaļlietas un sporta ekipējums

Ja mājās ir bērni, pastāv liela iespēja, ka mājās glabājas vairākas rotaļlietas un sporta ekipējums, no kura jaunākie ģimenes locekļi jau ir izauguši. Sašķiro nelietotās rotaļlietas – labākās no tām atdod ģimenes draugiem vai radiem vai arī ziedo, bet bojātās mantas izmet. Ja bērnam ir grūti šķirties no rotaļlietām, kaut gan interese par tām jau sen ir zudusi, ievies “vienu ārā, otru iekšā” politiku – norunā, ka, izmetot kādu veco rotaļlietu, vietā nāks cita mantiņa.

Foto: Unsplash

Dāvanas, kuras tā arī neizmantoji

Dažkārt nevēlamas un neveiksmīgas dāvanas ir kā slogs uz pleciem – no vienas puses, tās kāds tuvinieks ir dāvinājis vai nu kā joku, vai arī nav mācējis piemeklēt kāroto mantu, taču ir centies iepriecināt, bet no otras – dāvana ir nejēdzīga un to nevar pat izmantot. Lai arī neizmantoto dāvanu izmešana būs veicama ar smagumu sirdī, tā tomēr sagādās gandarījumu. Izmetot nejēdzīgās dāvanas, drīz vien apjautīsi, ka tās vairs lieki neaizņem vietu, kā arī, tās ieraugot, vairs nav jādomā – “kur to likšu?” vai “ko ar to darīt?”.

Nolietots mājas tekstils un dvieļi

Izskati skapi – ja atrodi vecu gultasveļu, kura vairs netiek izmantota, ir pienācis laiks no tās atvadīties. Tas pats attiecas uz raupjajiem dvieļiem ar caurumiem un traipiem, kurus nav izdevies izmazgāt kopš 2010. gada Vecgada vakara. Ievēro, ka kokvilnas produkti dabā sadalās samērā ilgi, tādēļ nodod tos īpašos tekstila nodošanas punktos lielākajos apģērbu veikalos.

Foto: Unsplash

Virtuves piederumu dublikāti

Bieži vien vairāki līdzīgi virtuves piederumi ir iemesls nekārtībai virtuvē – šos priekšmetus tikpat kā neizmanto, taču tie tur ir un paliek. Atbrīvojies no vienveidīgām piparkūku formiņām vai īpašām Ziemassvētku cepumu kārbām, atstājot tikai neitrālākos un iecienītākos eksemplārus. Ņem vērā – jo mazāk nevajadzīgu priekšmetu, jo sakārtotāki ir virtuves skapīši, bet nodošanās kulinārajiem darbiem – vienkāršāka.

Vecais ziemas apģērbs

Ziemas apģērbs atšķirībā no gaisīgajām vasaras un pavasara jaciņām nenoliedzami mēdz aizņemt diezgan daudz vietas drēbju skapī. Taču, ja dūnu jakas un kažoki vēl ir noplukuši un tos vairs nav ne mazākās vēlmes uzvilkt, pat braucot ciemā pie lauku radiem, tad tie tikai bezjēdzīgi aizņem vietu. Paturi prātā divu gadu likumu, gluži kā Ziemassvētku rotājumiem, - ja nevilki pagājušajā ziemā, visticamāk, nevilksi arī šoziem.

Foto: Unsplash
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu