Grieķija un Maķedonija atsāk lidojumus starp galvaspilsētām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Boeing 737 Max" lidmašīna. Ilustratīvs attēls
"Boeing 737 Max" lidmašīna. Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Grieķija un Maķedonija ceturtdien pēc 12 gadu pārtraukuma atsākušas tiešu aviosatiksmi starp abu valstu galvaspilsētām, abu valstu starpā sākot uzlaboties attiecībām pēc vienošanās noslēgšanas par Maķedonijas jauno nosaukumu.

Abu valstu ārlietu ministri noraudzījās, kā aviokompānijas "Aegean Airlines" lidmašīna no Atēnu lidostas dodas 75 minūšu lidojumā uz Skopji.

Grieķijas aviokompānija nedēļā veiks divus lidojumus katrā virzienā.

Maķedonijas parlaments 19.oktobrī nolēma sākt valsts nosaukuma maiņas procesu, lai īstenotu vienošanos ar Grieķiju par valsts pārdēvēšanu par Ziemeļmaķedoniju, kas šai Balkānu valstij pavērs ceļu uz iestāšanos Eiropas Savienībā (ES) un NATO.

Parlamenta lēmums paredz sākt izstrādāt atbilstošus konstitūcijas grozījumus.

Referendumā 30.septembrī vairums tā dalībnieku atbalstīja valsts nosaukuma maiņu, taču tautas nobalsošanu nevarēja uzskatīt par notikušu zemās aktivitātes dēļ.

Maķedonijas valdība pēc tam lemšanu par valsts nosaukuma maiņu nodeva parlamentam.

Vienošanos par Maķedonijas nosaukuma maiņu jūnijā parakstīja  Maķedonijas premjerministrs Zorans Zaevs un Grieķijas valdības vadītājs Aleksis Ciprs.

Valsts pārdēvēšana par Ziemeļmaķedoniju pieliktu punktu jau desmitgadēm ilgušajam konfliktam ar kaimiņos esošo Grieķiju, kura līdz šim bloķējusi Maķedonijas  uzņemšanu eiroatlantiskajās organizācijās, jo uzskata, ka tās pašreizējais nosaukums slēpj Skopjes teritoriālās pretenzijas uz vienu no tās provincēm, kuras nosaukums arī ir Maķedonija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu