Miniatūra Somijas sala ar helikoptera laukumu, deviņām piestātnēm un noslēpumainu īpašnieku no Krievijas (2)

TVNET/The New York Times
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Google

Arhipelāgā starp Somiju un Zviedriju atrodas miniatūra sala, ko sauc par Sakiluto. Tās īpašnieks ir 54 gadus vecais uzņēmējs Pāvels Meļņikovs no Sanktpēterburgas, taču dažādos uzņēmuma gada pārskatos viņš identificēts gan kā krievs, gan kā latvietis, gan arī maltietis. Īpašumā, kurā izvietots lērums novērošanas kameru un kustību sensoru, atrodas arī helikoptera nosēšanās laukums un deviņas laivu piestātnes. 22.septembrī Somijas varasiestādes salā veica reidu, kā rezultātā sabiedrībā sākušas izskanēt aizdomas par salas "modernizēšanas" patiesajiem mērķiem, raksta "The New York Times".

Šā gada 22.septembrī Somija veica 17 reidus ar vairāk nekā 400 policistu piedalīšanos valsts dienvidrietumos, tai skaitā arī Sakiluto. Somijas amatpersonas norādījušas, ka reids veikts saistībā ar izmeklēšanu par nekustamo īpašumu uzņēmumu "Airiston Helmi", ko tur aizdomās par naudas atmazgāšanu un nodokļu mahinācijām. Tikmēr Somijas sabiedrībā izskanējušas cita veida bažas, proti, ka Krievija varētu mēģināt izmantot tās pilsoņiem ārvalstīs piederošu zemi stratēģiskiem un militāriem mērķiem, piemēram, helikopteru nosēšanās laukumu ierīkošanai.

Dažas dienas pēc reida vizītē Helsinkos ieradās Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs. Preses konferencē viņam tika uzdots jautājums, vai Krievija ir sākusi Somijas salās ierīkot nolaišanās laukumus militārajiem helikopteriem. "Es nezinu, kura cilvēka slimajā prātā tāda doma ienāca," atbildēja Medvedevs. "Tā ir paranoiska domāšana."

Īpašums "Bonda ļaundara" stilā

"Nesenā braucienā uz salu neredzējām nevienu pašu cilvēku, tikai pamestas koka villas un celiņus, kas ved cauri bērzu priežu mežam uz salas. Par spīti pamatīgajiem drošības mēriem, neieslēdzās neviena signalizācija un neviens nemetās pretī iebrucējiem," raksta "The New York Times" žurnālists Endrū Higinss. "Taču pirts ar skatu uz jūru, kurā nolikti tīri dvieļi, izskatās gatava lietošanai. Tāpat kā grili un citas mantas salā, kas atgādina Džeimsa Bonda sērijas autora Iana Fleminga izdomātā ļaundara Ernsta Stavro Blofelda grezno mītni."

Pēc reidiem tika aizturēti divi cilvēki - Igaunijas un Krievijas pilsonis. Tika konfiscēts ievērojams naudas daudzums vairākās valūtās, tai skaitā trīs miljoni eiro, kā arī datora cietie diski un zibatmiņas ar 100 terabaitiem datu.

Visi īpašumi, kuros tika veiktas kratīšanas, saistīti ar Meļņikovu un 2007.gadā dibināto uzņēmumu "Airiston Helmi". Gadu gaitā daudzkārt mainījusies uzņēmuma valde, un tā īsto īpašnieku identitātes "pazudušas" nepārskatāmos ofšoru līkločos. Šobrīd uzņēmums - vismaz "uz papīra" - pieder itālim, kurš saka, ka esot uzņēmies amatu, lai izpalīdzētu kādam paziņam - uzņēmējam Krievijā.

Kas ir Pāveļs Meļņikovs?

Par Meļņikovu zināms visai maz, un publiski pieejamā informācija mēdz būt pretrunīga. Vīrietis ar šādu vārdu Krievijas reģistros atrodams kā sešu Krievijā bāzētu uzņēmumu īpašnieks un vairāku ar santehniku saistītu patentu īpašnieks. Kad "The New York Times" centās uzrunāt šo vīrieti, Meļņikova asistents atteicās komentēt viņa "privātās" darīšanas Somijā.

Somijā iesniegtajos uzņēmuma gada pārskatos viņš identificēts gan kā krievs, gan kā latvietis, gan maltietis. Somijas mediji ziņo, ka viņš esot Ungārijas rezidents un viņam esot pases trīs nelielās Karību reģiona valstīs, kas tāpat kā Malta tirgo pilsonību.

Kompānija "Airiston Helmi" Somijā tika reģistrēta 2007.gadā. Toreiz dokumentos tika norādīts, ka tā nodarbojas ar "ceļojumu un viesmīlības pakalpojumiem, kā arī nekustamā īpašuma izīrēšanu".

Uzņēmums ieguldīja miljoniem eiro, pērkot īpašumus arhipelāgā starp Somiju un Zviedriju, taču gadu no gada strādāja ar zaudējumiem un neuzrādīja nevienu vērā ņemamu ienākumu avotu. 

Būvniecības mērķi - miglā tīti

Somu būvnieks Kajs Karlsons, kurš uzraudzīja  daļu no Sakiluto salā veiktajiem būvdarbiem, stāsta, ka tā arī neesot sapratis Meļņikova mērķus - īpaši, kad viņš pasūtīja jaunas laivu piestātnes un lielu skaitu novērošanas kameru uz salas, kurā neviens nedzīvo un nav jābaiļojas par noziedzību.

"Parasti salai ir divas piestātnes, bet kā izskaidrot deviņas? Tas nav saprotams," teica Karlsons. Viņš piebilda, ka Meļņikovs "vienmēr atstāja labu iespaidu un šķita leģitīms", taču nekas neesot licis domāt, ka viņš plāno atpelnīt ieguldīto naudu.

Arhipelāga administratīvā centra Parainenas mērs Patriks Nīgrens saka, ka Meļņikovs dažkārt esot pārkāpis būvniecības noteikumus, piemēram, kad Sakiluto izveidoja helikoptera nosēšanās laukumu, taču viņa darbības nekad neesot šķitušas draudīgas. 

"Es personīgi nedomāju, ka šī operācija bija saistīta tikai ar naudas atmazgāšanu," norāda Nīgrens. "Jābūt citam iemeslam."

Zviedrijas Aizsardzības pētniecības aģentūras (FOI) analītiķis Niklass Granholms neizslēdz, ka reidi bija saistīti ar aizdomām par naudas atmazgāšanu. Taču viņš piebilda, ka helikoptera nosēšanās laukums, vairākas piestātnes, kazarmām līdzīgas būves un atrašanās netālu no Somijas militārām vajadzībām izmantotajām ēkām vedinot uz domām par gatavošanos "kāda veida hibrīdkara aktivitātēm".

Arī "Airiston Helmi" galvenās mītnes teritorija Somijas piekrastē ir aprīkota ar novērošanas kamerām, tajā ir helikoptera nolaišanās laukums un pat vecs desanta kuģis, kas pārveidots par pirti. Kā vēsta Somijas laikraksts "Iltalehti", ēkas pagrabstāvā esot komunikāciju centrs ar modernu aprīkojumu, kas parasti nav raksturīgi tūrisma un nekustamā īpašuma uzņēmumiem.

Taču Sakiluto bijušais būvuzraugs Karlsons noraida Somijas sabiedrībā izskanējušos pieņēmumus, ka īpašumam varētu būt kāds potenciāls militārs lietojums. Viņš norāda, ka Meļņikovs vienmēr esot uzstājis uz lieliem logiem, kas paveras uz jūru.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu