No Starptautiskās kosmosa stacijas novērota reta parādība – oranžā Zeme (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Skats no Starptautiskās kosmosa stacijas
Skats no Starptautiskās kosmosa stacijas Foto: AFP / Scanpix

Astronomiem, kas darbojas Starptautiskajā kosmosa stacijā, vienmēr ir bijis visai unikāls un izcils skats uz Zemi, tomēr reizēm viņu skatienam paveras kaut kas neparasts, ko, ja paveicas, viņi nofotografē un atsūta mums.

Trešdien viens no Starptautiskās kosmosa stacijas astronautiem uzņēma fotogrāfiju, kurā redzama spilgti oranža gaisma, kas ieskauj Zemes horizontu. Šī oranžā gaisma ir zināma kā atmosfēras augstāko slāņu mirdzums, kas radies radiācijas ietekmē.

Šāds mirdzums veidojas, kad molekulas atmosfērā uzlādē saules gaisma un ultravioletā radiācija, ko izdala Saule. Kad atomus sasniedz radiācija, tie sāk kustēties ātrāk un, kad savā starpā saduras, izdala enerģiju gaismas formā. Rezultātā rodas mirdzums virs Zemes horizonta.

Foto: AFP / Scanpix

Fotogrāfija uzņemta virs Austrālijas un tās priekšplānā redzama daļa no kosmiskās stacijas, bet fonā – oranžais mirdzums, miljoniem zvaigžņu un Zemes mākoņi.

Šis mirdzums ļāva pētniekiem nedaudz ielūkoties tajā, kā darbojas Zemes atmosfēra, proti, kā daļiņas, kas nonāk tajā no kosmosa mijiedarbojas ar Zemes atmosfēru.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu