Kakadu papagaiļi kārtējo reizi parāda savu augsto inteliģenci

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Auersperg AMI, Köck C, O’Hara M, Huber L (2018)

Kakadu papagaiļi kārtējo reizi pierādījuši to, cik patiesībā inteliģenti viņi ir. Jaunā pētījumā parādīts, ka nebrīvē turētie kakadu papagaiļi spēj izgatavot rīkus un pat pielāgot to garumu, lai tiktu pie kāruma, kas citādi nav sasniedzams.

Tiesa, šī spēja aprobežojas tikai ar pareizu rīka garuma noteikšanu, jo eksperimentā tikai viens papagailis spēja izgatavot pietiekami šauru rīku, kas varētu iespraukties caurumā, aiz kura atradās kārums.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “PLOS One”, sešiem kakadu papagaiļiem bija jātiek pie kāruma, kas atradās stikla kastē. Katram putnam tika iedots kartona gabals, bet kārums tika novietots 4 līdz 16 centimetrus tālu no atveres stikla kastē.

Kopumā visi kakadu spēja izknābt no kartona vajadzīgā garuma strēmeli, lai tiktu pie kāruma.

“Papagaiļi vai nu izknāba no kartona strēmeli vajadzīgajā garumā, izmantojot augšžokli un apakšžokli kā šķēres, vai salieca to vajadzīgajā garumā un izgrieza ar augšžokli. Subjekti arī aizsvieda tās kartona strēmeles, kas izrādījās par īsu, lai aizsniegtu ēdienu, bet atgriezās pie tām, kad ēdiens tika novietots sasniedzamā attālumā,” rakstīja pētnieki.

Ja pirmajā mēģinājumā rīks sanāca pārāk īss, putni ar nolūku savu otro rīku izgatavoja garāku. Pētnieki domā, ka tā ir stratēģija, lai izvairītos no riska.

Foto: Auersperg AMI, Köck C, O’Hara M, Huber L (2018)

Tiesa, kad rīku vajadzēja padarīt šaurāku, papagaiļiem radās problēmas. Tikai viens putns spēja savu rīku izgatavot pietiekami šauru, kad atvērums bija mazāks.

Nākotnē zinātnieki plāno izmantot citus materiālus, lai noskaidrotu, vai putni spēj tikt galā ar vēl citām problēmām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu