Ņujorkā sāksies narkobarona El Čapo tiesāšana

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SIPA/Scanpix

Ņujorkā ar stingriem drošības pasākumiem iesākusies narkobarona Hoakina "El Čapo" Gusmana tiesas prāva, vēsta raidorganizācija BBC. Gusmans 2015.gadā caur tuneli izbēga no cietuma, taču 2016.gada janvārī pēc piecus mēnešus ilgas bēguļošanas atkal nonāca ieslodzījumā.

Meksikānis apsūdzēts ietekmīgā Sinaloa narkokarteļa vadīšanā līdz 2014.gadam. Karteli uzskata par lielāko narkotiku piegādātāju Savienotajām Valstīm - prokuratūras aprēķini liecina, ka Sinaloa kartelis ASV iepludinājis apmēram 154 tonnas kokaīna, kā arī heroīnu un metamfetamīnu, nopelnot 14 miljardus dolāru.

Gusmanam izvirzīta apsūdzība vairākos punktos par narkotiku kontrabandu, ieroču glabāšanu un naudas atmazgāšanu. Narkobaronu tiesās arī par slepkavību un uzbrukumu pasūtīšanu.

ASV iztērējušas vairākus miljonus dolāru, lai nodrošinātos pret Gusmana mēģinājumiem kārtējo reizi izbēgt no cietuma, vēsta raidorganizācija SKY. Gusmana likteni izlems zvērinātie, kuru identitātes tiek turētas noslēpumā. Nolīgti bruņoti apsargi, kas pavadīs zvērinātos uz un no tiesas zāles.

Gaidāms, ka tiesā liecinās vairāki viņa tuvi bijušie sabiedrotie.

Gusmans divreiz aizbēdzis no Meksikas cietumiem - pirmoreiz veļas ratiņos, bet otro reizi caur vairāk nekā kilometru garu tuneli, kas bija izrakts līdz Gusmana dušai cietuma kamerā.

"Misija izpildīta," 2016.gada 8.janvārī pēc El Čapo notveršanas tvītoja toreizējais Meksikas prezidents Enrike Penja Njeto. Meksikas varasiestādes atrada gandrīz divus gadus bēguļojušo Gusmanu dzīvojam turīgā Losmočisas rajonā. Kratīšanas laikā tika nogalināti pieci El Čapo apsargi. Lai arī Gusmanam izdevās aizbēgt no īpašuma, narkobaronu notvēra, kad viņš automašīnā mēģināja aizbēgt no pilsētas.

Dažas dienas pēc Gusmana notveršanas atklājās, ka Holivudas aktieris Šons Penns meklēto noziedznieku bija intervējis viņa slēptuvē džungļos. Vēlāk medijos parādījās oficiāli neapstiprinātas ziņas, ka Meksikas varasiestādes nonākušas uz Gusmana pēdām, izsekojot Pennu.

Gusmans ir ieslodzīts vieninieka kamerā stingra režīma cietumā Manhetenā. Taču tiesas sēdes notiek otrpus Īstriverai Bruklinā. Līdz šim katru reizi, kad El Čapo no cietuma tika transportēts uz tiesas sēdi, nācās slēgt satiksmi uz Bruklinas tilta. Taču tiesas laikā izgudrots jauns, slepens plāns, kā nogādāt Gusmanu tiesas zālē, neapgrūtinot tuvējos iedzīvotājus. Domājams, ka Gusmans vai nu tiks izmitināts stingri apsargātā vietā Bruklinā, vai arī tiesas laikā viņam nāksies uzturēties tiesas ēkā.

Prāvas laikā tiesas ēka tiks apsargāta stingrāk nekā parasti - to uzraudzīs lielāks skaits policistu un pārbaudīs suņi, kas trenēti saost sprāgstvielas. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu