Reaģējot uz Krievijas jaunajiem ieročiem, NATO izstrādā jaunas tehnoloģijas (19)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

NATO strādā pie jaunām tehnoloģijām, lai neatpaliktu no Krievijas, Ķīnas un citiem iespējamajiem draudiem aliansei. To vidū ir tehnoloģijas, kas ļaus ar 3D printeri ražot ieroču detaļas un piegādāt tās ar droniem, vēsta aģentūra "Reuters". Kā ziņots, Krievija šogad vairākas reizes publiski paziņojusi par jaunu ieroču izstrādāšanu.

Franču ģenerālis Andrē Lanata, kurš septembrī uzņēmās NATO militāro spēju attīstīšanas pavēlniecības vadību, preses konferencē Berlīnē sacīja, ka šomēnes Norvēģijā notikušajos manevros tikuši izmēģināti vairāk nekā 20 jauni projekti. 

NATO koncentrējas uz tādām jomām kā mākslīgais intelekts, savienojamība, kvantu datoriem un "lielajiem datiem". NATO arī vēlas mācīties no DHL un citiem loģistikas uzņēmumiem, lai varētu ātrāk un efektīvāk pārvietot karavīrus un tehniku.

Loģistika ir viens no alianses vājajiem punktiem - vasarā "The Washington Post" ziņoja, ka ASV spēku komandieri nobažījušies, ka militāra konflikta ar Krieviju gadījumā bruņotie spēki nepiemēroto ceļu un tiltu dēļ nespētu laikus nokļūt Baltijas valstīs un citviet Eiropā.

Kā ziņots, Krievijas prezidents Vladimirs Putins pavasarī paziņoja, ka Krievija izstrādājusi jaunus kodolieročus, tostarp spārnoto raķeti un zemūdens aparātu, ko ienaidnieks nespēšot pārtvert. Savukārt jūnijā Putins lielījās, ka Krievijas topošie kodolieroči attīstības ziņā apsteigšot ārvalstu ražojumus par vairākiem gadiem un pat desmitgadēm.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs izteicies, ka dalībvalstu militāro budžetu paaugstināšana varētu atrisināt vai mazināt dažas no problēmām, ar ko alianse saskaras, taču esot arī jācenšas novērst dublēšanās un fragmentācija Eiropas aizsardzības sektorā.

Lanata aicināja jaunuzņēmumus un jau pieredzējušos ieroču ražotājus sadarboties ar NATO, lai veicinātu inovāciju ieviešanu militārajā jomā. Ātrā un vieglā pieeja jaunākajām tehnoloģijām ir ļāvusi pretiniekiem samazināt NATO ilglaicīgās priekšrocības šajā jomā, viņš piebilda.

Šonedēļ Lanatas pārziņā esošā pavēlniecība rīkoja savu trešo "inovāciju izaicinājumu", kurā desmit jaunuzņēmumi un nelielie ražotāji prezentēja savas idejas par to, kā aizsargāties pret dronu uzbrukumiem uz zemes un gaisā.

Šogad konkursā uzvarēja Beļģijas kompānija "ALX Systems", kas nodarbojas ar novērošanas dronu ražošanu civilām vajadzībām. Tās vadītājs Džefrijs Mormals sacīja, ka nelieliem uzņēmumiem problēmas sagādājot sarežģītais iepirkumu process. "Tas tagad ir ļoti karsts temats, tāpēc varbūt tas radīs labvēlīgu vidi ātrākai lēmumu pieņemšanai," viņš cer.

Konferences laikā NATO pārstāvji aiz slēgtām durvīm tikās ar 12 no 15 lielākajiem ieroču ražotājiem Eiropā.

GALERIJA: NATO militārās mācības "Trident Juncture"

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu