"Esam dzimuši Sibīrijā, bet dvēsele raujas uz Latviju." Sibīrijas latvieši sveic Latviju simtgadē (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kolāža: Viktorija Puškele, Mārtiņš Otto/TVNET

"Ziniet, draugi, mēs esam dzimuši šeit, Sibīrijā, bet dvēsele raujas uz Latviju. Tā ir neizskaidrojama sajūta, vārdos to nav iespējams izteikt. Velk un viss!" Ceļojot pa Transsibīrijas maģistrāli, mēs tikāmies ar Omskā un Omskas apgabalā dzīvojošajiem Sibīrijas latviešiem. Viņiem bijusi atšķirīga pagātne un arī tagadne atšķiras. Bet ir kaut kas, kas viņus visus vieno - neiedomājama mīlestība pret Latviju. Bez vēsturiskām atkāpēm, bez politiskā konteksta - apsveikuma vārdi Latvijai neatkarības proklamēšanas dienā no tiem, kas dzīvo tūkstošiem kilometru attālumā no mūsu valsts, bet tik un tā Latviju sauc par savu dzimteni.

Video redzamie Sibīrijas latvieši ir Latviešu nacionālā kultūras centra "Zvaigznīte" Omskā un Baltijas tautu kultūras centra Tarā pārstāvji, kā arī Bobrovkas jeb Augšbebru ciema iedzīvotāji.

Jānis Minkevičs, Latviešu nacionālās kultūras centrs "Zvaigznīte" Omskā

"Kad aizbrauksiet uz Latviju, atvediet no mums sveicienus - no visiem Sibīrijas latviešiem. Mēs dzīvojam diezgan labi. Visi draudzīgi dzīvojam, un mēs priecājamies, ka latvieši atbrauc pie mums ciemos. Lūdzu, brauciet, kad ir laiks - paskatīsieties, kā mēs dzīvojam. Vasarā pie mums ir skaistāk, bet tagad jau rudens, nu, neko..."

Andris Tupesis, Omskas latviešu biedrības priekšsēdētājs

"Vispirms Latvijas simtgades priekšvakarā man gribas senču dzimtenei novēlēt sagaidīt arī 200 un 300 gadus!

Lai Latvija vienmēr plauktu. Lai tā būtu vieta, kurp tiecas latvieši, ko likteņi izmētājuši pa visu pasauli.

Es ceru, ka šie smagie laiki pāries un Latvijā vienmēr būs miers, vienmēr būs uzplaukums. Ekonomika strādās ar mērķi, lai katrs gads būtu labāks un cilvēki, kas ir aizbraukuši no Latvijas, sāktu tomēr atgriezties. Omskas latviešu vārdā es vēlos novēlēt visiem latviešiem un it īpaši mūsu draugiem Valmierā, Cēsīs, Rīgā un Bauskā visu to labāko. Gribu viņiem nodot, ka mēs par viņiem atceramies. Atceramies viņu laipnību un siltumu, kad viņi mūs sagaida ciemos. Ceram, ka mūsu draudzība turpināsies, un, ja iespējams, gaidām jūs pie mums ciemos.

Ludmila Ivanova, Latviešu nacionālās kultūras centrs "Zvaigznīte" Omskā

"Es arī piekrītu šiem vārdiem, jo, ziniet, draugi, mēs esam dzimuši šeit, Sibīrijā, bet dvēsele raujas. Tā ir neizskaidrojama sajūta, bet gribas kaut reizi gadā braukt uz turieni. To vārdos nav iespējams izteikt. Velk un viss! Dod Dievs, lai robežas neaizveras un mēs varam turp braukt. Sveicieni svētkos, lai visiem laba veselība un panākumi jūsu uzplaukumā. Lai Latvija ir sveika un vesela. Mēs mīlam jūs visus!"

Alla Zubkova, Latviešu nacionālās kultūras centrs "Zvaigznīte" Omskā

"Visiem Latvijas latviešiem mēs vēlam sibīriešu veselību. Tādu veselību, kāda ir mums!"

Nadežda Kanušina, Latviešu nacionālās kultūras centrs "Zvaigznīte" Omskā

"Vēlu veselību! Lai nepārtrūkst pavediens – lai jūs brauktu pie mums ciemos, lai arī mums būtu iespēja aizbraukt. Mēs esam priecīgi, mēs mīlam un augstu vērtējam visus un mūsu draugus. Gaidām jaunas tikšanās, visiem visu to labāko. Ar labākajiem vēlējumiem. Visiem veselību. Gaidām ciemos."

Olga Vakenguta, Augšbebru kultūras nams

"36 gadus strādāju kultūras namā. Latvijā man ir daudz draugu, paziņu un labu cilvēku. Visiem gribētu novēlēt, lai ir veselība, labs dzīvesspars, lai veiksme visos darbos un lai katra diena nes kaut ko saulainu, laimīgu visiem latviešiem visā pasaulē un arī Latvijai tās simtgadē. Un paldies tiem, kas noorganizēja šos labos projektus - bija simtgadei veltīta zaļumballe Augšbebros. Tas bija kas fantastisks, ļoti skaists! Lai darbs un sadarbība turpinās, un daudz laimes visiem, visiem."

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu