Akcijā Pārsteidz ziemu! šogad vērojama automašīnu tehniskā stāvokļa uzlabošanās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Lai gan ikgadējā akcija šogad notika nepieredzēti siltos laikapstākļos, Rīgas autovadītāji demonstrēja apbrīnojamu gatavību aukstajam gadalaikam.

Bezmaksas automašīnu pārbaudes akcijas Pārsteidz ziemu!, ko rīko autokosmētikas un piederumu izplatītājs SIA Getz Nordic sadarbībā ar Seesam Insurance AS un Latvijas Autoinženieru asociāciju, šogad notika jau astoto reizi. Divu nedēļu laikā portatīvos pārbaužu punktos pie lielveikaliem Maxima tika apskatītas 283 automašīnas. Latvijas Autoinženieru asociācijas speciālisti veica akumulatora, riepu, lukturu un vējstikla slotiņu pārbaudi, sniedzot rekomendācijas automašīnu īpašniekiem.

Pārbaužu rezultātus šogad būtiski ietekmēja ziemas riepu maiņas sezonas sākums un svārstīgā gaisa temperatūra. Ja pirmajā akcijas nedēļā ziemas riepas bija uzstādītas vien 41% apskatīto automašīnu, tad nākamajā nedēļā ziemai gatavi bija jau 66% pārbaudīto spēkratu. Attiecīgi, ja pirmajā nedēļā ieteikumu nomainīt riepas saņēma pat 77% akcijas dalībnieku, jo daudzi atbrauca ne vien ar vasaras, bet arī pārlieku nobrauktām ziemas riepām, tad jau pēc dažām dienām rekomendējošu aizrādījumu par auto apaviem saņēma tikai puse akcijas viesu.

Tomēr autoinženieri, kas akcijā uzņēmās ekspertu lomu, atzina, ka autoīpašnieki nereti pārlieku vilcinās ar veco ziemas riepu nomaiņu pret jaunām. Lai gan satiksmes noteikumos paredzētais minimālais protektora dziļums ziemas riepām Latvijā ir 4 milimetri, drošas braukšanas eksperti iesaka vairs neizmantot riepas, kuru protektora atlikušais dziļums ir mazāks par 5 - 6 mm. Kā liecina iepriekšējo gadu statistika,  59%  autovadītāju pārbaudes speciālisti ieteikuši vecās ziemas riepas nomainīt, jo to protektors pat neatbilda oficiāli noteiktajam minimālajam dziļumam, proti 4 mm.

Labāks, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, šoreiz izrādījās akumulatoru bateriju stāvoklis. Tikai 8 - 11% ar profesionālu testeri pārbaudīto akumulatoru tika atzīti par turpmākai ekspluatācijai nederīgiem, un vien 30 - 38% prasīja papildus uzlādi. Vairāk kā pusei pārbaudīto automašīnu akumulatoru baterijas izrādījās darba kārtībā un tātad spējīgas pagriezt starteri arī pirmajā salā.

Vēl labākus rezultātus uzrādīja lukturu gaismas stara līmeņa pārbaude ar speciālu ierīci, līdzīgu tehniskajā apskatē izmantotajai. Vidēji 80% pārbaudīto automašīnu lukturu stars tvēra ceļu pareizajā augstumā. Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, tas ir ievērojams progress. Savukārt vējstikla slotiņu aktuālā kondīcija atbilda pagaidām bezsniega laikapstākļiem. Tā kā vairums autovadītāju jaunas slotiņas izvēlas tikai tad, kad sākas slapjdraņķis un snigšana, vismaz pusei apskatīto automašīnu tās vēl prasījās nomaināmas. Tiesa gan, jau pēc nedēļas aizrādījumu par vējstikla slotiņu stāvokli saņēma tikai 41% akcijas dalībnieku.

Katrs akcijas apmeklētājs pēc sava auto pārbaudes saņēma tehnisko anketu, kurā atzīmēti pārbaudes rezultāti, kas automašīnas tehnisko nepilnību gadījumā autovadītājam ļaus jau informētam doties uz autoservisu, lai trūkumus laikus novērstu.

2017. gada kampaņā tika pārbaudītas 650 automašīnas, bet septiņos gados - vairāk kā četri tūkstoši.

„Protams, mēs spējam pārbaudīt vien nelielu daļu no satiksmē esošajām automašīnām”, norāda SIA Getz Nordic direktors Simons Kozlinskis, „bet statistiski tas ir pietiekami, lai secinātu - kopumā pārbaužu tehniskie rezultāti ir iepriecinoši.

Uzlabojoties automašīnu  tehniskajam stāvoklim, pieaug drošība un ieguvēji taču esam visi. Pateicoties sociālu atbildīgu partneru Seesam un Autoinženieru asociācijas atbalstam, noteikti turpināsim “Pārsteidz ziemu”pārbaužu tradīciju arī nākamgad.”

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu