Eksperts: 5G tehnoloģijas biznesam ļaus būt efektīvākam un straujāk attīstīties (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Mobilo sakaru operatora BITE tehniskais direktors Gints Butens
Mobilo sakaru operatora BITE tehniskais direktors Gints Butens Foto: Publicitātes foto

Jau 2019.gadā tirgū kļūs pieejamas pirmās 5G tehnoloģiju atbalstošās ierīces. Tās uzņēmējiem ļaus palielināt biznesa produktivitāti, palīdzot strādāt ātrāk un efektīvāk, uzskata BITES tehniskais direktors Gints Butens.

Butens uzsver, ka 5G tehnoloģijai ir vairākas priekšrocības. Pirmkārt, lielāks interneta ātrums. Proti, paredzamais 5G tehnoloģijas ātrums, kas būs mērāms gigabitos sekundē, salīdzinot ar 4G tehnoloģijai raksturīgo ātrumu (megabiti sekundē), ļaus ātrāk pārsūtīt lielu datu apjomu. Piemēram, fullHD kvalitātes filmu varēs lejupielādēt dažās sekundēs nevis minūtēs. Otrkārt, lielāks joslas platums, kas ļaus tīklam vienlaicīgi pievienot daudz vairāk ierīču un sensoru, nodrošinot lietotājiem vēl pozitīvāku datu pakalpojumu izmantošanas pieredzi. Un, treškārt, zemais latentums jeb signāla aizture - aptuveni viena milisekunde pašreizējo 30 līdz 40 milisekunžu vietā, kas nodrošinās vēl ātrāku ierīču un mobilā tīkla “saziņu” jeb savienošanos. Piemēram, tiešsaistes spēles varēs baudīt reāllaikā un vienlīdz augstā kvalitātē kā ar optisko vadu savienojumu.

“Šāds tiešsaistes jeb “dzīvais” video bija redzams bobsleja sacensībās Phjončanas olimpiskajās spēlēs, kad pie sportistu aizsargķiverēm piestiprinātās videokameras tiešraidē raidīja braucienu no pilotu skatu punkta. Tas bija viens no dienvidkorejiešu eksperimentiem 5G praktiskā izmantošanā. Iespējams, daudzi to nepamanīja, taču tik kvalitatīvu video ar 4G tehnoloģijām iegūt būtu grūti,” skaidro BITES tehniskais direktors.

Tādēļ mobilo sakaru operators velta lielas pūles, lai iespējami pārliecinošāk sagatavotos 5G standartu un to atbalstošo tehnoloģiju ieviešanai, tostarp nodrošinātu atbilstošu radiofrekvenču pieejamību. Piemēram, oktobrī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome uz desmit gadiem pagarināja lietošanas tiesības BITES meitas uzņēmumam SIA “Unistars” piecām radiofrekvenču spektra joslām un diviem 26 gigahercu (GHz) diapazona kanāliem. Tādējādi BITEI, salīdzinot ar citiem operatoriem, šobrīd ir pieejams visvairāk frekvenču, kas atbilst 5G standarta vadlīnijām, kas tika apstiprinātas pērnā gada nogalē.

Olimpisko daiļslidošanas sacensību laikā piedāvātie 360 grādu video, kurus apturot, varēja sīki izpētīt jebkura lēciena vai pagrieziena kvalitāti, ļoti labi atklāj izmaiņas izklaides un atpūtas industrijā, kuras veicinās 5G tehnoloģija. Atliek vien aprīkot ar lokālu 5G tīklu stadionu un izmantot translācijā papildinātās realitātes elementus, lai skatītāji pie televizoriem, datoriem vai mobilajām ierīcēm iegūtu aizraujošāku izklaidi.

Iespēja izveidot augstas kvalitātes lokālo tīklu sava biznesa vajadzībām ir viens no šīs tehnoloģijas lielākajiem ieguvumiem, kam būs būtiska ietekme uz lietu interneta (IoT) attīstību. 5G tīkls spēs nodrošināt ļoti lielu savienojumu skaitu (apmēram miljonu uz kvadrātkilometru) ar zemu enerģijas patēriņu. Turklāt vienā pārklājuma zonā vienlaikus varēs darboties dažādi risinājumi un pakalpojumi ar atšķirīgiem ātrumiem un garantēto kvalitāti. Piemēram, viens slānis atbalstīs tīklu stadionā, otra - savienotos auto (connected cars), bet vēl cita – attālināti nolasīs mērierīces vai nodrošinās slimnieku uzraudzību.

Tomēr jau patlaban ir pieejami tehnoloģiskie risinājumi, kas pie esošā mobilo tīklu standarta ļauj attīstīt IoT tīklu. BITE ir pirmais no Latvijas mobilo sakaru operatoriem, kas uzsākusi mazjaudas platjoslas tehnoloģiju standarta risinājuma “Narrowband Internet of Things” (NB-IoT) ieviešanu. Tas nodrošina kvalitatīvu pārklājumu iekštelpās un augstu pieslēgumu blīvumu, kas ir svarīgi IoT tīklam.

“Manuprāt, Latvijā viens no labākajiem esošajiem industriālā lietu interneta piemēriem ir “Sadales tīkla” uzstādītie viedie skaitītāji, kuros cita starpā tiek izmantotas arī BITES SIM kartes. Šie skaitītāji paši nosūta datus par patēriņu, tādējādi to lietotāji var nepārtraukti sekot līdzi elektrības patēriņam mobilajā aplikācijā, kā arī cenu izmaiņām, izmantojot tās savā labā. 5G tīkla nepārtrauktība jeb zemais latentums patērētās elektrības uzskaiti padarīs vēl efektīvāku,” skaidro Butens.

Ļoti precīza un stabila elektrības uzskaite ir svarīga uzņēmumiem, kuriem ikdienā ir nepieciešams daudz enerģijas un kuriem neprecizitātes uzskaitē vai lieks patēriņš var radīt papildu izmaksas. Ne velti BITE pirmos NB-IoT testus veic kopā ar uzņēmumu “Teliko”, kas specializējas inteliģentā ielu apgaismojuma vadības, attālinātās energoskaitītāju nolasīšanas ierīču un energotīkla uzraudzības sistēmu radīšanā, attīstīšanā un ražošanā. To laikā tiek izmēģināta inteliģentā apgaismojuma sistēma VEF teritorijā Rīgā.

“NB-IoT ieviešana ļauj mums jau šobrīd veidot augstas kvalitātes lietu interneta tīklu, tā stimulējot nozares, kurām moderni tehnoloģiskie risinājumi var būt svarīgs attīstības vai drošības priekšnosacījums. Iespējams, arī mums vajadzētu mācīties no Dienvidkorejas un Austrālijas, kuras lielu teritoriju apsekošanai sāk izmantot autonomus, īpaši aprīkotus dronus,” uzsver BITES Tehniskais direktors.

Piemēram, Austrālijas bezpeļņas organizācija “Surf Life Saving NSW” pārstāvji ārkārtas situācijās ar dronu pārmeklē ūdens klajumu 60 metru augstumā ar ātrumu 50 kilometri stundā. Atrodot peldētāju, drons nomet piepūšamu pludiņu, kas palīdz cilvēkam noturēties virs ūdens. Tas notiek šodien, savukārt zemu latentais 5G tīkls varētu ļaut droniem pārvietoties automātiskā režīmā un autonomi sazināties ar glābēju helikopteriem.

Plašāka lietu interneta ierīču lietošana un prognozējamā 5G tīkla nepārtrauktība ļaus attālināti savienot un automatizēt daudzus procesus, padarot efektīvāku precīzo ražošanu, kur radīto produktu pieļaujamās kļūdas robežas ir mazākas nekā milimetrs, vai telemedicīnu.

Tiek prognozēts, ka tieši veselības aprūpes pakalpojumi būs viena no tām jomām, kurā 5G tīkla attīstība ļaus ienākt daudziem jauniem dalībniekiem, kas piedāvās patlaban vēl neiedomājamus risinājumus, piemēram, jauna līmeņa robotizēto un attālināto ķirurģiju. Konsultāciju uzņēmums “Deloitte” lēš, ka, piemēram, Lielbritānijas digitālās veselības tirgus šogad palielināsies līdz 2,9 miljardiem mārciņu.

BITES Tehniskais direktors norāda, ka mobilo sakaru operatori dara visu, lai tehniski sagatavotos 5G tīkla ieviešanai un cer, ka uzņēmēji novērtēs jaunās tehnoloģijas priekšrocības un pratīs tās izmantot savā labā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu