Krievija veikusi uzlidojumus Sīrijas nemierniekiem, apsūdzot viņus ķīmiskajā uzbrukumā (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
 Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: OMAR HAJ KADOUR/AFP

Krievija svētdien paziņojusi, ka tās lidmašīnas veikušas uzlidojumu Sīrijas nemiernieku pozīcijām Idlibas provincē, apsūdzot "teroristu grupas" indīgu gāzu izmantošanā sestdien notikušā uzbrukumā Alepo pilsētas dzīvojamajiem kvartāliem.

Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) apliecinājusi, ka rietumos un dienvidos no Alepo bijuši dzirdami spēcīgi sprādzieni. Tā norāda, ka šie ir pirmie uzlidojumi, kopš Krievija un Turcija septembrī vienojās izveidot Idlibas provincē demilitarizētu buferjoslu.

Kā paziņojis Krievijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis Igors Konašenkovs, Krievijas izlūki "atklājuši kaujinieku artilērijas pozīcijas un konstatējuši pazīmes, ka tiek gatavots vēl viens uzbrukums". Pēc viņa teiktā, aviācijas triecienā, par kuru pirms tam brīdināta Turcija, "iznīcināti visi nemiernieku mērķi".

Iepriekš Konašenkovs, atsaucoties uz Krievijas "Karojošo pušu samierināšanas centra" informāciju, paziņojis, ka sestdienas vakarā "teroristu grupas" no Idlibas buferjoslas, ko kontrolē džihādistu grupējuma "Al Nusra" izveidotā alianse "Hayat Tahrir al-Sham" ("Organizācija Levantes atbrīvošanai"), ar mīnmetējiem apšaudījušas dzīvojamos kvartālus Alepo ziemeļrietumu daļā, izmantojot munīciju, kas, "domājams, saturējusi hloru".

Gan Sīrijas oficiālie mediji, gan Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) pirms tam ziņoja, ka divās Alepo slimnīcās nogādāti aptuveni simt Alepo iedzīvotāji ar elpošanas problēmām, kas, domājams, saistītas ar indīgu gāzu uzbrukumu.

Sīrijas oficiālā ziņu aģentūra SANA vēstīja par 107 slimnīcās nogādātiem pacientiem ar elpošanas grūtībām, savukārt SOHR norādīja, ka pilsētā "ziņots par hlora smaku" un hospitalizēti 94 cilvēki, bet lielākā daļa no viņiem jau atlaisti mājās.

Iepriekš Konašenkovs izteicās, ka Krievija jau agrāk brīdinājusi, ka Sīrijas brīvprātīgo glābēju organizācija "Baltās ķiveres" Idlibā rīko ķīmiskos uzbrukumus, lai pēc tam tajos vainotu Sīrijas režīma spēkus.

Septiņos gados kopš Sīrijas konflikta sākuma rietumvalstis vairākkārt apsūdzējušas Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu ķīmiskā bruņojuma izmantošanā pret civiliedzīvotājiem.

Damaska un tās galvenā atbalstītāja Maskava šīs apsūdzības allaž noraidījušas, uzbrukumos vainojot Sīrijas nemierniekus.

Pēc Konašenkova sacītā, notikuma vietā ieradušies Krievijas ķīmiskās aizsardzības eksperti, lai palīdzētu cietušajiem un novērotu situāciju reģionā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu