Ieskaties, kā šogad karalienes Elizabetes komanda Ziemassvētkiem Vindzoras pili saposa

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PA Wire/PA Images

Lai gan mūsdienās britu karaliskā ģimene pārsvarā mēdz svinēt Ziemassvētkus Norfolkas grāfistē, Sandrigemas rezidencē, tomēr ik gadu karaļnama darbinieki krāšņi izrotā arī Vindzoras pili, kur karaliskā ģimene vēsturiski aizvadījusi Ziemassvētkus. Arī šajos Ziemassvētkos Vindzoras pili rotā vairākas egles, spožas lampiņu virtenes un iespaidīgi rotājumi.

Kopš 1980. gadu vidus karaliskā ģimene Ziemassvētkus aizvada Norfolkas grāfistē, tomēr pirms tam līksmos svētkus ģimene gadu simtiem ir svinējusi Vindzoras pilī. Šī bija arī iecienīta svinību vieta karalienes Elizabetes II vecākiem – šeit karaliskā ģimene mēdza baudīt svētku vakarus un skatīties princeses Mārgaretas un princeses Elizabetes pantomīmu priekšnesumus. Arī mūsdienās Vindzoras pils ik gadu tiek saposta svētkiem. Pils darbinieki  drīkst izvēlēties tādus eglīšu rotājumus, kas saskan ar pils izsmalcināto interjeru un tā krāsām.

Karaliene Viktorija un princis Alberts Vindzoras pilī, 1842. gads
Karaliene Viktorija un princis Alberts Vindzoras pilī, 1842. gads Foto: Mary Evans Picture Library/Edwin

Ik gadu pils darbinieki Ziemassvētkiem gatavojas aptuveni 11 mēnešus. Vindzoras pilī svētkiem krāšņi tiek saposta galvenā halle, ēdamistaba un uzņemšanas zāle. Viena no zīmīgākajām Vindzoras pils svētku rotāšanas tradīcijām ir 6 metrus augstas Kaukāza baltegles izstādīšana Svētā Džordža zālē. Šīs egles tiek īpaši audzētas Vindzoras pils parkā.

Foto: PA Wire/PA Images

Parasti Ziemassvētku egle Vindzoras pilī tiek saposta ar zelta dekorācijām, tostarp miniatūriem zelta kroņiem, čiekuriem un spožām gaismas virtenēm, bet egles galotnē tiek izstādīta eņģeļa figūra. Šī nav vienīgā karaliskā egle – pils apmeklētāji var aplūkot arī teju četrus metrus augstas egles sarkanajā zālē un karaliskajos apartamentos jeb karaļa Džordža IV privātajās istabās, kuras pils apmeklētāji drīkst apskatīt tikai ziemas mēnešos. Pārējās egles parasti rotā ar sarkaniem un violetiem karuļiem.

Pils ārpuse arī neiztiek bez Ziemassvētku rotājumiem – pie durvīm un pat uz laternu stabiem tiek izlikti adventes vainagi. Savukārt pašā pilī vēl norisinās arī ar Ziemassvētkiem saistītas izstādes un performances “Princeses un pantomīmas”.

Visus rotājumus izmanto atkārtoti, bet mainot to pozīcijas vai ar tiem nākamajos gados izgreznojot citas karalienes īpašumā esošās pilis. Arī Ziemassvētku egles pēc svētkiem ikreiz pārstrādā mulčā Vindzoras dārzam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu