Gobzems aicina JKP nevilkt "sarkanās līnijas" (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Valdības veidošanas sarunas.
Valdības veidošanas sarunas. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Ministru prezidenta amatam nominētais Aldis Gobzems (KPV LV) gaida, ka Jaunā konservatīvā partija (JKP) sekos partijas "KPV LV" piemēram, iepriekš netraucējot Jāņa Bordāna mēģinājumam izveidot valdību, un neapgrūtinās valdības veidošanas procesu un nevilks sarkanās līnijas.

Kā pēc kārtējām valdības veidošanas sarunām žurnālistiem sacīja Gobzems, viņš aicina visas politiskās partijas neņemt piemēru no partiju apvienības "Attīstībai/Par!", netorpedējot valdības veidošanas procesu.

Gobzems akcentēja, ka deputātiem ir jāstrādā Latvijas un tās tautas labā, īstenojot priekšvēlēšanu laikā solītās izmaņas attiecīgajās pozīcijās, kas tām tiek piedāvātas.

Gobzems atgādināja, ka partija "KPV LV" neesot apgrūtinājusi JKP politiķa Jāņa Bordāna mēģinājumus izveidot Ministru kabinetu, tāpēc tagad Gobzems šādu rīcību sagaida arī no Bordāna un JKP.

"Aicinu JKP būt konstruktīviem, jo īpaši tāpēc, ka mēs Bordāna valdībai nevilkām nekādas līnijas, lai neapgrūtinātu viņa valdības veidošanas procesu. Šādu pašu rīcību sagaidām no JKP - sagaidām ka viņi rīkosies valstiski un gribēs uzņemties atbildību par nozarēm, par kurām solījās uzņemties atbildību, un realizēs varas dalīšanas principu," teica Gobzems.

JKP Gobzema vadītajā Ministru kabinetā tiktu pie lielākā ministriju skaita - JKP politiķi varētu ieņemt četrus ministru amatus. Taču vienlaikus pie divu ministriju vadīšanas tiktu arī Zaļo un zemnieku savienība.

Vēl šorīt JKP līderis Bordāns aģentūrai LETA norādīja, ka JKP apsver iespēju rosināt no valdības veidošanas sarunām izslēgt Zaļo un zemnieku savienību.

Tāpat rīta pusē "KPV LV" premjera amata kandidāts Gobzems paziņoja, ka ir nolēmis pārtraukt sarunas par valdības veidošanu ar partiju apvienību "Attīstībai/Par". "Ar šo paziņoju, ka no turpmākajām valdības veidošanas sarunām izslēdzu "Attīstībai/Par", kurai pielipis valdības gāzēja vīruss. Šim vīrusam jau ir recidīva raksturs un tā, acīmredzot, ir tā jaunā politika, ko partija solīja vēlētājiem," teikts Gobzema paziņojumā.

"Neviena konstruktīva priekšlikuma, meli televīzijas kameru priekšā, gļēvulīgi smaidi, drosmes trūkums runāt seja un aizmuguriski kuluāru piedāvājumi vēl vakar vakarā ar mēģinājumiem izveidot (...) valdību ar Krišjāni Kariņu (JV) priekšgalā un centieniem trūkstošās balsis piepirkt no citām partijām," kritizējot "Attīstībai/Par!", pauda Gobzems, "es ļoti ceru, ka partijas šādiem netīriem kuluāru piedāvājumiem netaisās piekrist un netaisās iet Jaunupa pavadā, akceptējot iepriekš politikā pierastu deputātu pirkšanas scenāriju."

Savukārt AP pārmet Gobzemam saistību ar bijušo politiķi Aināru Šleseru un plānus "pa sētas durvīm" ievilkt valdībā partiju "Saskaņa". Kā aģentūru LETA informēja politiskā spēka pārstāve Laila Spaliņa, Valsts prezidenta nominētais Ministru prezidenta amata kandidāts Gobzems esot sapratis, ka AP nepieļaus viņa izlolotos plānus par "Saskaņas" ievilkšanu valdībā pa sētas durvīm un ka politiskais spēks kategoriski iebilst bezprecedenta slepenības un mediju ierobežošanas idejām.

"Mēs kategoriski nepiekritām Gobzema plānam atstāt Latviju uz pusgadu bez rīcībspējīgas valdības. Diemžēl šobrīd piepildās mūsu jau pirms vēlēšanām izteiktās bažas par Gobzema saistību ar cilvēkiem, kuri skatās Krievijas virzienā un ir ieinteresēti situācijas destabilizēšanā Latvijā," pauž AP.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis devis Gobzemam laiku līdz 10. decembrim, lai panāktu vienošanos par topošo valdību un tās prioritātēm. Sarunās par iespēju izveidot Gobzema valdību piedalījās viņa pārstāvētā "KPV LV", "Attīstībai/Par!", JKP, nacionālā apvienība, ZZS, kā arī JV.

Pēc Gobzema paziņojuma sagaidāms, ka sarunas par valdības veidošanu turpinās piecas partijas, kurām kopā parlamentā ir 64 balsis, tomēr JKP ir uzsvērusi, ka tai joprojām ir spēkā "sarkanā līnija" par sadarbību ar ZZS. Ja šīs "sarkanās līnijas" dēļ Gobzema valdības veidošanas sarunas pamestu JKP, tad valdības izveidei vairs nepietiek balsu, savukārt, ja no sarunām tiktu izslēgta ZZS, atlikušajām četrām partijām kopā būtu 53 balsis Saeimā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu