Krievija piedraud ar atbildes triecienu valstīm, kas izvietos ASV raķetes (43)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Krievijas ģenerālštāba priekšnieks Valērijs Gerasimovs piedraudējis ar atbildes triecienu valstīm, kas pēc ASV izstāšanās no Līguma par vidējā un tuvā darbības rādiusa raķešu likvidāciju (INFT) savā teritorijā izvietos šādas raķetes, vēsta Lielbritānijas raidsabiedrības BBC krievu valodas versija.

ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka ASV izstāsies no šā līguma, uzskatot, ka Krievija līgumu pārkāpusi, izstrādājot spārnoto raķeti 9M729.

Krieviju līguma pārkāpšanā vēlāk apsūdzēja arī NATO.

Gerasimovs uzsvēris, ka gadījumā, ja INFT līgums tiks lauzts, tas nepalikšot bez Krievijas atbildes.

Šādu viedokli Gerasimovs pauda preses brīfingā ar ārvalstu militārajiem atašejiem.

“Jums, kā militārajiem profesionāļiem, vajadzētu saprast, ka ne jau ASV, bet gan valstis, kas izvietos ASV vidējā un tuva rādiusa raķešu kompleksus, būs Krievijas atbildes pasākumu trieciena mērķis,” Gerasimova izteikumus citē Krievijas aģentūra “RIA Novosti”.

Gerasimovs arī apsūdzēja ASV šā līguma pārkāpšanā, protams, noliedzot jebkādu Krievijas vainu.

Vašingtonas apsūdzības Gerasimovs nodēvēja par “mēģinājumu nomaskēt patieso lietu stāvokli”.

INFT 1987.gadā Vašingtonā parakstīja toreizējais ASV prezidents Ronalds Reigans un Padomju Savienības līderis Mihails Gorbačovs, iepriekš vēstīja LETA.

Atbilstoši līgumam abas puses iznīcināja gan konvencionālās, gan kodolraķetes ar tuvu darbības (500 - 1000 kilometri) un vidēju (1000 - 5500 kilometri) darbības rādiusu, kā arī šo raķešu palaišanas iekārtas. Raķešu iznīcināšana tika pabeigta 1991.gadā, un pavisam tika iznīcinātas 2692 raķetes. Līgums neattiecas uz jūrā bāzētajām raķetēm.

Komentāri (43)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu