Partijas skeptiskas par Gobzema izredzēm tuvākajās dienās tikt līdz balsojumam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Vairākas sarunās iesaistītās partijas uzskata, ka vēl nav paveikti ļoti būtiski valdības izveidošanas priekšdarbi, tāpēc tās skeptiski vērtē iespēju tuvākajās dienās nonākt līdz Saeimas balsojumam par premjera amata kandidāta Alda Gobzema (KPV LV) Ministru kabinetu.

Pagaidām vēl nav panāktas vienošanās par Gobzema vadītas valdības deklarāciju, sadarbības līgumu, Ministru kabineta sastāvu un atbildības jomu sadalījumu, un politiskie spēki norāda, ka šo darbu īstenošanai nepieciešams ilgāks laiks. Lai arī partijas ir skeptiskas un kritizē valdības veidošanas procesu, visas joprojām pauž gatavību sarunām par darbiem un valdības deklarāciju.

Pirms valdības apstiprināšanas premjera amata kandidātam ir jāiesniedz parlamentā un Valsts prezidentam valdības deklarācija, kuru parakstījis viņš pats un visi ministru kandidāti.

Gobzems mediju pārstāvjiem dienas laikā vēl pauda pārliecību, ka balsis viņa veidojamās valdības apstiprināšanai parlamentā "faktiski ir savāktas" un vēl neapstiprināto valdību "gāzt" varot tikai JKP. Uz norādi, ka nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un partiju apvienība "Jaunā Vienotība" nav vēl izteikušas atbalstu viņa piedāvājumam, Gobzems atbildēja, ka abi politiskie spēki nav teikuši "nē", un ka pēc sarunas VL-TB/LNNK priekšsēdētāju Raivi Dzintaru viņam esot pamats uzskatīt, ka saņems atbalstu no šī politiskā spēka.

Savukārt Dzintars, vaicāts, vai jau tagad VL-TB/LNNK ir gatava balsot par Gobzema piedāvāto valdību, atbildēja, ka tā nevar apgalvot, jo vēl nav panākta vienošanās par valdības deklarāciju un atbildības sfērām. VL-TB/LNNK ir gatava par šiem jautājumiem turpināt sarunas, skaidroja politiķis, norādot, ka politiskais spēks nekad nebalsos par "kaķi maisā". Pēc šodienas politiskajiem pavērsieniem nacionālā apvienība nesteigsies ar straujiem paziņojumiem un gaidīs Gobzema JKP nosprausto termiņu sestdienas vakarā, jo premjera kandidāts ir paudis cerību, ka viņam izdošoties pārliecināt Jauno konservatīvo partiju. Nacionālās apvienības priekšsēdētājs atturējās prognozēt, kā VL-TB/LNNK rīkosies, ja JKP nemainīs savu nostāju par nesadarbošanos valdībā ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS).

Komentējot Gobzema un JKP līdera Jāņa Bordāna izteikumus, Dzintars pauda nostāju, ka JKP pašlaik traucē izveidot stabilu latvisku koalīciju, tādā veidā netieši stiprinot "Saskaņas" ietekmi.

Neraugoties uz Gobzema šodien pausto aicinājumu, JKP neplāno pārskatīt savu noraidošo pozīciju pret ZZS valdībā. Bordāns norādīja, ka nākamos soļus sagaida no premjera amata kandidāta Gobzema. JKP līderis uzsvēra, ka partija savu pozīciju ir paudusi un citus lēmumus neplāno pieņemt. "Mēs neuzstādām ultimātus, bet sakām: lūk, tas ir mūsu piedāvājums - veidot valdību bez ZZS. Cik ilgi turpināsies sarunas, tas ir "KPV LV" jautājums," teica Bordāns.

Vienlaikus viņš norādīja, ka pašlaik JKP no sarunām neizstājas - var apspriest darbu plānu, izvēlēties ministrus. Tuvākajās dienās partijām sarunas gan neesot ieplānotas.

"Jaunās Vienotības" (JV) politiķis Arvils Ašeradens norādīja, ka vēl nav panākta vienošanās par valdības deklarāciju, kam būtu vajadzīga vismaz viena nedēļa. Pašlaik process ir pārāk sasteigts, un reizē nav pārrunāti JV svarīgie reģionālās attīstības jautājumi, un šajā kontekstā - arī atbildības jomu sadalījums. Tāpēc pašlaik ir pāragri spriest par valdības iespējamo apstiprināšanu, norādīja politiķis.

Vaicāts, vai uzskaitītie iebildumi liecina, ka JV nemaz nevarēs pirmdien pieņemt pozitīvu lēmumu par dalību Gobzema valdībā, Ašeradens vērsa uzmanību, ka situācija attīstās ļoti dinamiski un dramatiskiem pagriezieniem, tāpēc "nekad nesaki nekad politikā". Taču reizē jābūt saprotamiem valdības veidotāju nodomiem, akcentēja politiķis. JV pārstāvis norādīja uz sestdienas vakarā, iespējams, gaidāmajām ziņām saistībā ar Gobzema noteikto termiņu JKP.

Gobzems norādīja, ka pirmdien, 10. decembrī, visticamāk, vēl nenotiks Saeimas balsojums par viņa veidojamo valdību. Politiķis atturējās prognozēt, kad tas varētu notikt. Premjera kandidāts uzskata, ka, dodoties pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa, viņš būs attaisnojis uz sevi liktās cerības. Gobzems lūgs, lai tikšanās ar prezidentu notiktu 10. decembrī.

Kā ziņots, Gobzems norādījis, ka no valdības veidošanas sarunām ZZS neizslēgs. Tāpat viņš norādījis, ka joprojām spēkā ir aicinājums JKP līdz sestdienas, 8. decembra, plkst. 20 pārdomāt un iesaistīties politiķa veidojamajā valdībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu