Krievijas kosmonauti mēģina noskaidrot cauruma izcelsmi "Sojuz" (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Divi Krievijas kosmonauti otrdien pavadījuši sešas stundas ārpus Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS), lai paņemtu paraugus no kosmosa kuģa "Sojuz" un mēģinātu noskaidrot cauruma izcelsmi tajā.

Krievijas kosmonauti Oļegs Konoņenko un Sergejs Prokopjevs noņēma kosmosa kuģa aizsardzību pret meteorītiem un siltumizolāciju, lai paņemtu paraugus no cauruma vietas.

Operāciju sarežģīja apstāklis, ka "Sojuz" nav paredzēts tam, lai ar to kosmonauti darbotos atklātā kosmosā, un tāpēc nav nav ārēju rokturu.

Iegūtie paraugi 20.decembrī tiks nogādāti uz Zemes un nodoti izmeklētājiem.

Foto: Ekrānuzņēmums

Jau vēstīts, ka SKS komanda atklāja caurumu augustā un to aiztaisīja. Lai gan radās neliela gaisa noplūde, situācija nebija cilvēku dzīvībai bīstama.

Krievijas amatpersonas iepriekš pieļāvušas domu, ka kāds varbūt tīšām izurbis caurumu, lai sabotētu kosmosa kuģi.

Krievijas kosmosa aģentūras "Roskosmos" vadītājs Dmitrijs Rogozins paziņojis, ka urbts vairākas reizes un urbi acīmredzot turējusi nestabila roka.

Rogozins apšaubījis teoriju, ka caurums varētu būt bijis ražošanas brāķis, un sacīja, ka tiek pārbaudīta versija, ka caurums radies uz Zemes.

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) pavēstījusi, ka "Roskosmos" secinājumi nenozīmē, ka caurums taisīts tīšām vai ar ļaunprātīgu nodomu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu