Māsīca: Sencovs jūtas labāk, bet badastreiks nav palicis bez sekām (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) Andreja Saharova cilvēktiesību balvu cietumā Krievijā turētā ukraiņu kinematogrāfista Oļeha Sencova vārdā trešdien saņēma viņa māsīca Natālija Kaplāne, apliecinot, ka režisors ir apņēmības pilns panākt, ka Krievijā tiek atbrīvoti visi politieslodzītie.

Sencovam balva ir "vēl viens instruments cīņā par ukraiņu politieslodzīto atbrīvošanu", Kaplāne sacīja parlamentam.

"Svarīgi nav tas, kā cilvēks dzīvojis vai kā cilvēks miris, bet par kādu lietu," Kaplāne citēja Sencova teikto.

Krievijas Ārlietu ministrija balvas piešķiršanu Sencovam kritizēja kā "pilnīgi politizētu" soli.

Kaplāne, kas dzīvo Ukrainas galvaspilsētā Kijevā, sacīja, ka viņas brālēns "jūtas krietni labāk" un "pastāvīgi atgūstas".

"Tomēr badastreiks nav palicis bez sekām. Viņam tagad ir nopietnas problēmas ar nierēm, aknām un sirdi, un neviens šobrīd nevar pateikt, vai viņš spēs atlabt pilnībā," viņa sacīja parlamentam.

"Es uzskatu, ka viņu nekas nespēs salauzt, un viņš turpina strādāt. Esot cietumā, viņš ir uzrakstījis dažus scenārijus, romānu un vairākus īsos stāstus," viņa piebilda.

"Oļehs Sencovs ir sirdsapziņas cietumnieks un godīgs un nevainīgs cilvēks," oktobrī paziņojot par balvas piešķiršanu Sencovam, sacīja Eiropas Tautas partijas (ETP) frakcijas deputāts Eduards Kukans, piebilstot, ka Eiropas Savienība (ES) viņa lietu ir raksturojusi kā "starptautisko tiesību un elementāro tiesas standartu pārkāpumu".

Sencovs tika aizturēts 2014.gada 11.maijā Krievijas okupētajā Krimā aizdomās par "teroraktu plānošanu", un 2015.gada augustā Krievijas tiesa viņam piesprieda 20 gadu cietumsodu, kas viņam jāizcieš stingra režīma kolonijā.

42 gadus vecais režisors 14.maijā pieteica badastreiku, kuru ievēroja 145 dienas, pieprasot, lai Krievija atbrīvo visus ukraiņu politieslodzītos.

Tomēr oktobrī Sencovs bija spiests pārtraukt badastreiku, lai izvairītos no piespiedu barošanas.

Sencova tuvinieki un atbalstītāji Ukrainā pateikušies EP, uzsverot, ka Saharova balvas piešķiršana uzmundrinās ieslodzījumā esošo režisoru un stiprinās viņa garu.

Pērn Saharova balvu saņēma Venecuēlas demokrātiskās opozīcijas pārstāvji, bet 2016.gadā Irākas cilvēktiesību aktīvistes, kas palīdzēja no teroristu grupējuma "Islāma valsts" cietušajiem.

EP Saharova balva tika iedibināta 1988.gadā, un tā tiek pasniegta par izcilu ieguldījumu cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzībā. Balvas ieguvējs saņem arī 50 000 eiro lielu prēmiju.

Prēmijas pasniegšanas ceremonija notika trešdien.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu