Pagaidu budžets var aizkavēt vairākus diasporas projektus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas karogs un Brīvības piemineklis.
Latvijas karogs un Brīvības piemineklis. Foto: Edijs Pālens/LETA

Ārlietu Ministrija (ĀM) izsludinājusi nākamo projektu iesniegšanas kārtu finansējuma saņemšanai diasporas projektu atbalstam 2019.gadā, liecina ĀM informācija.

Ministrija aicina visas diasporas organizācijas iepazīties ar noteikumiem, izvērtēt savas iespējas un ieceres, kā arī iesniegt plānotos projektus līdz 2019.gada 13.janvārim.

ĀM vērš uzmanību, ka iesniegtos projektus būs iespējams izskatīt ar nosacījumu, ka tiks apstiprināts Latvijas valsts budžets 2019.gadam. Pašlaik vēl nav izveidota jauna valdība, līdz ar to nav arī sākts svarīgākais darbs pie nākamā gada budžeta.

Visām reģistrētajām diasporas organizācijām (biedrībām, asociācijām, skolām, amatiermākslas kopām, sporta klubiem) ir iespēja pieteikties uz finansiālu atbalstu projektiem, kuru mērķis ir sadarbības ar diasporu stiprināšana un diasporas ieguldījuma Latvijas attīstībā veicināšana, līdzfinansējot aktivitātes kultūras, izglītības, zinātnes, ekonomiskas, sporta un citās jomās, komunikācijas veicināšanas pasākumus, kā arī citas aktivitātes, kas veicinātu diasporas pašorganizēšanos, latviskās identitātes stiprināšanu un saiknes ar Latviju uzturēšanu.

2019.gada prioritātes ir projekti, kas veicina latviskās identitātes un piederības stiprināšanu un latviešu valodas saglabāšanu, kā arī kultūras izpēti un saglabāšanu, mērķtiecīgu diasporas iesaistīšanu Latvijas tautsaimniecības, valsts pārvaldes un zinātnes attīstīšanā, diasporas pilsoniskās un politiskās līdzdalības veicināšanu, kā arī remigrāciju.

Pieteikties uz finansējumu projektu atbalstam var juridiska persona, kura veic ar diasporu saistītas aktivitātes, ja projektu īsteno bez nolūka gūt peļņu, norādīja ĀM.

Iesniedzot projektus, ministrija lūdz norādīt, vai projektam ir līdzfinansējums. Līdzfinansējuma gadījumā lūgts norādīt līdzfinansējuma avotu, tajā skaitā obligāti jānorāda citas valsts institūcijas līdzfinansējums. Projekta īstenošanas gaitā visos publicitātes pasākumos ir jānorāda atsauce uz ministrijas sniegto atbalstu, norādot, ka "Projekts/pasākums tiek īstenots ar Ārlietu ministrijas atbalstu no valsts budžeta līdzekļiem". Savukārt pēc projekta īstenošanas mēneša laikā Latvijas vēstniecībā ir jāiesniedz saturiskā un finanšu atskaite.

Jau vēstīts, ka ĀM diasporas projektu izvērtēšanas komisija par 2018.gadu saņēma un izskatīja 166 projektus, no kuriem daļēji vai pilnībā atbalstīja 99 projektus par kopējo summu līdz 138 610 eiro.

Lielākā summa jeb 8322 eiro tika piešķirti Amerikas latviešu apvienībai 13.Saeimas vēlēšanu iecirkņu vadītāju sagatavošanās kursu ASV rīkošanai. 5600 eiro piešķirti Latvijas simtgades pasākumu Dublinā rīkošanai, bet Latvijas Republikas neatkarības proklamēšanas 100.gadadienas svinīgajam pasākumam tautiešiem Londonā komisija lēmusi atvēlēt 5134 eiro.

Diasporas projekti atbalstīti Latvijā, Norvēģijā, Francijā, Vācijā, Krievijā, Izraēlā, Gruzijā, Nīderlandē, Luksemburgā, Īrijā, Zviedrijā, Beļģijā, Lielbritānijā, Šveicē, Spānijā, Lietuvā, Kanādā, Somijā, Argentīnā un Brazīlijā.

2018.gadā diasporas projektu atbalstam ieplānoti 226 238 eiro, kas ietver atbalstu Latvijas diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību, diasporas organizāciju projektiem un ĀM lielprojektiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu