Nelegālais cigarešu tirgus Latvijā sasniedzis līdz šim zemāko līmeni

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čurkste/LETA

​Šā gada ceturtajā ceturksnī no kopumā Latvijā izsmēķētajām cigaretēm 19,8% ir bijušas kontrabandas cigaretes, kas ir zemākais rādītājs kopš 2010.gada, aģentūru LETA informēja Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālajā asociācijā, atsaucoties uz tirgus pētījumu kompānijas "Nielsen" veikto "Tukšo paciņu pētījumu".

Saskaņā ar "Nielsen" veiktā pētījuma datiem šā gada ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar šā gada otro ceturksni nelegālā tirgus rādītāji ir samazinājušies par 1,3 procentpunktiem, savukārt attiecībā pret tādu pašu laika periodu 2017.gadā, kritums ir 4,4 procentpunkti.

Vienlaikus pētījuma veicēji noskaidrojuši, lai arī vērojama lejupslīde, Latvijas nelegālā cigarešu tirgus rādītāji joprojām ir augstākie ES dalībvalstu vidū. Atbilstoši "Nielsen" pētījuma rezultātiem, 2018. gada ceturtajā ceturksnī Igaunijā nelegālā cigarešu tirgus īpatsvars ir 13,2%, Lietuvā - 19,3 %. Nelegālais cigarešu tirgus nodara zaudējumus Latvijas valsts budžetam aptuveni 60 miljonu eiro apjomā.

"Nielsen" veiktajā pētījumā secināts, ka visvairāk kontrabandas cigaretes ieplūst no trešajām valstīm. Arvien turpina pieaugt no Baltkrievijas nelegāli ievesto cigarešu apjoms, kas patlaban ir sasniedzis jau 70,3%. Baltkrievijas Grodņas Tabakas fabrikas ražotās cigarešu markas - "Premier", "NZ", "Fest" un citas veido vairāk nekā pusi jeb 61,4% no visām nelegāli ievestajām cigaretēm. Nelegālās cigaretes tiek ievestas arī no Ukrainas (5,6%), Krievijas (5,5%) un citām valstīm, piemēram, Kirgizstānas, Tadžikistānas, Armēnijas.

Pētījumā arī noskaidrojies, ka šā gada ceturtajā ceturksnī vislielākā apjomā nelegālās cigaretes patērētas Salaspilī - 42%, tad seko Daugavpils - 40,4% - un Ogre - 40%.

Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālās asociācijas projektu vadītāja Marita Jansone norāda, ka nelegālā cigarešu tirgus īpatsvara ievērojamo samazināšanos ir sekmējis tiesībsargājošo institūciju efektīvais darbs kontrabandas apkarošanas jomā. Vienlaikus viņa norādīja, ka Latvija ir pievilcīga vieta nelegālā biznesa darboņiem, par ko liecina regulāri aizturētās kontrabandas kravas un atklātās nelegālās cigarešu ražotnes. Asociācijas ieskatā ir nepieciešams noteikt kriminālatbildību par nelegālo tabakas produktu ražošanu, jo īpaši ņemot vērā, ka Latvijā šī ir ļoti aktuāla problēma. Patlaban Latvijas Krimināllikumā paredzēta kriminālatbildība par tabakas izstrādājumu nelikumīgu uzglabāšanu, pārvietošanu (pārvadāšanu) un realizāciju, taču norma, kas paredzētu kriminālatbildību par tabakas izstrādājumu nelikumīgu ražošanu, tajā nav ietverta.

Asociācija aicina izvairīties no nepārdomātu un sasteigtu likumdošanas normu pieņemšanas, kas varētu sekmēt straujāku ēnu ekonomikas pieaugumu, sacīja Jansone. Viens no šādiem riskiem ir tabakas produktu izvietošanas aizliegums mazumtirdzniecības vietās, ko Saeima plāno izskatīt nākamajā gadā. Legālo produktu pieejamības aizliegums vai ierobežošana pastiprina vēlmi iegādāties šos produktus nelegāli. Tas rada bažas, ka šobrīd vērojamās pozitīvās tendences nelegālā tirgus mazināšanā, kas ir rezultāts pārdomātai tabakas akcīzes nodokļa politikai un tiesībsargājošo institūciju mērķtiecīgam darbam ilgstošā laika posmā, varētu mainīties uz negatīvo pusi.

"Nielsen" divas reizes gadā veic "Tukšo paciņu pētījumu". Pētījuma metode ir tukšu cigarešu paciņu vākšana uz ielām un atkritumu urnās, nosakot cigarešu izcelsmes valsti, balstoties pēc akcīzes marķējuma un brīdinājumu uzrakstiem par kaitīgumu veselībai. Pētījuma metodi ir apstiprinājis Eiropas birojs krāpšanas apkarošanai. Jaunākais "Nielsen" pētījums tika veikts šā gada septembrī, 25 Latvijas lielākajās pilsētās savācot 4900 tukšās cigarešu paciņas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu