Putinam uzdod jautājumu par "Putina pavāru" Prigožinu un krievu algotņiem (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas autokrāts Vladimirs Putins ikgadējā preses konferencē no pētnieciskās žurnālistikas izdevuma "Novaja Gazeta" žurnālista Iļjas Azara saņēma jautājumu par Krievijas žurnālistu nogalināšanu Centrālāfrikas Republikā (CĀR) un vai tas bijis saistīts ar faktu, ka žurnālisti tolaik vākuši informāciju par Krievijas algotņu uzņēmumu "Vagner", kas saistīts ar "Putina pavāru" un Krievijas "troļļu fermu" vadītāju Jevgeņiju Prigožinu.

"Cik tas ir pareizi, ka biznesmenis, ko dēvē par jūsu pavāru, Jevgeņijs Prigožins, vada "Vagner"?" jautā Azars. 

Kremlis vairākkārt uzsvēris, ka Krievijas valdībai neesot nekāda sakara ar "brīvprātīgajiem" krievu algotņiem, kuri dodas karot Sīrijā, Austrumukrainā un citviet. Tomēr ziņu aģentūras "Reuters" pētījumā tika secināts, ka algotņi slepenos reisos dodas uz karstajiem punktiem un cīnās Krievijas interesēs, taču nogalinātie algotņi neparādās statistikā par kritušajiem Krievijas karavīriem.

"Ja "Vagner" grupa kaut ko pārkāpj, Ģenerālprokuratūrai jādod par to savs vērtējums. Ja viņi nepārkāpj likumu, tad var paplašināt savas biznesa intereses jebkurā zemeslodes punktā," atbildēja Putins.

Žurnālists Orhans Džemals, režisors Aleksandrs Rastorgujevs un operators Kirils Radčenko tika nogalināti 30.jūlijā neilgi pēc tam, kad bija ieradušies kara plosītajā valstī, lai gatavotu filmu par Krievijas privāto algotņu organizāciju "Vagner".

Par žurnālistu nogalināšanu izskanējušas dažādas versijas. Maskava apgalvo, ka viņi zaudējuši dzīvību laupīšanā, savukārt mediju organizācija MBK, kas pieder trimdā mītošajam Kremļa kritiķim Mihailam Hodorkovskim, paziņoja, ka žurnālistiem esot uzbrukts no slēpņa.

"Noziedznieki gaidīja tieši šo mašīnu, kurā atradās Džemals, Rastorgujevs un Radčenko," paziņojumā savā tīmekļa vietnē pavēstīja organizācija MBK, kas uz reģionu nosūtījusi savus izmeklētājus.

MBK norādīja, ka tā "neizslēdz Krievijas algotņu līdzdalību" uzbrukumā.

"Novaja Gazeta" oktobrī ziņoja, ka Prigožins esot bijis iesaistīts uzbrukumos vairākiem cilvēkiem un vismaz vienā pasūtījuma slepkavībā. Žurnālista Denisa Korotkova raksts balstīts uz vairākām intervijām ar Valēriju Ameļčenko - bijušo ieslodzīto, kurš kādreiz strādājis pie Prigožina. Ameļčenko apgalvo, ka esot pēc Prigožina rīkojuma organizējis uzbrukumus Prigožina oponentiem, kā arī opozīcijas blogera slepkavību.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu