NA pieprasa Rīgas domei skaidrojumus par Ziemassvētku pasākumu krievu valodā (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) Rīgas domes frakcija pieprasījusi atbildīgajām pašvaldības institūcijām skaidrojumu par domes organizētu Ziemassvētku pasākumu, kas norisinājies krievu valodā, informē frakcijas pārstāvis Edvards Ratnieks.

Viņš norāda, ka šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad frakcija saņēmusi sūdzības no iedzīvotājiem par konkrēto pasākumu, kurš noticis 14.decembrī pie lielveikala "Minska".

Kā aģentūra LETA noskaidroja Rīgas domē, šo pasākumu organizējusi nevis pašvaldība, bet gan partija "Saskaņa".

Pēc Valsts valodas centra (VVC) pārstāves Sarmītes Pāvulēnas teiktā, centrs par konkrēto pasākumu 14.decembrī saņēmis mutisku iesniegumu. "Līdz šim, sazinoties ar domi, mutiski esam saņēmuši paskaidrojumus par to, ka konkrēto pasākumu organizējusi partija "Saskaņa". Jebkura partija kā privātpersona ir tiesīga organizēt pasākumus arī svešvalodās, ja pirms tam par šī pasākuma norisi bijusi izplatīta informācija valsts valodā," skaidroja Pāvulēna.

Viņa norādīja, - ja pasākumu tiešām būtu organizējusi dome, tam būtu jānotiek valsts valodā, taču konkrētajā situācijā partija darbojas kā jebkura privātpersona un VVC nekāda veida sankcijas piemērot nav tiesīgs. "Mēs varam tikai aicināt domāt par sabiedrības integrāciju, jo skaidrs, ka pasākumi svešvalodā to neveicina," sacīja eksperte. Vienlaikus no domes tiks sagaidīta arī oficiāla atbilde par konkrēto situāciju.

Pēc skaidrojuma par notikušo frakcija vērsusies pie atbildīgajām domes institūcijām, kā arī plāno informēt Valsts valodas centru par iespējamiem pārkāpumiem.

Frakcijas vadītājs Nauris Puntulis norāda, ka valsts valodas prasības primāri ir jāievēro valsts un pašvaldības institūcijām, tajā skaitā Rīgas domei tās organizētajos publiskajos pasākumos. "Šobrīd, kad esam uzsākuši pāreju uz izglītību valsts valodā, šādi rīkoties ir pilnīgi ačgārni un nepieņemami. Tas izskatās pēc apzinātas Rīgas domes politikas valodu jautājumā, par ko regulāri arī notiek šādi konflikti," pauž Puntulis.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu