Pagājušā nedēļā Baltijas valstīs turpināja pieaugt elektroenerģijas biržas cena

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Otro nedēļu pēc kārtas visās Baltijas valstīs pieaugusi elektroenerģijas biržas cena, informē AS "Latvenergo".

Lielākais elektroenerģijas cenu kāpums pagājušajā nedēļā bija Igaunijas tirdzniecības apgabalā, kur tā palielinājās par 4%, sasniedzot 58,14 eiro par megavatstundu (MWh). Lietuvā nedēļas vidējā elektroenerģijas cena pieauga par 2% līdz 58,37 eiro par MWh. Savukārt Latvijā cena pieauga par 3% līdz 58,56 eiro par MWh. "Nord Pool" sistēmas vidējā cena pagājušā nedēļā pieauga par 2%, sasniedzot līdz 55,61 eiro par MWh.

Iepriekšējā nedēļā "Nord Pool" reģionā cenu pieaugumu sekmēja vairāki faktori. Oglekļa emisijas kvotu cenas sasniedza triju mēnešu augstāko cenu, turklāt sauss un auksts laiks uzturēja augstas elektroenerģijas tirgus cenas Ziemeļvalstīs, tādējādi palielinājās esošais hidroloģiskais deficīta un samazinājās hidroizstrāde. Tāpat "Nord Pool" reģionā bija zema vēja staciju izstrāde, kā arī augstas ogļu un gāzes cenas.

Salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, "Nord Pool" reģionā patēriņš samazinājās līdz 9851 gigavatstundām (GWh) un izstrādes apmēri samazinājās līdz 9548 GWh.

Savukārt Baltijas valstīs kopējais elektroenerģijas patēriņš pieauga par 2% līdz 622 GWh. Patērētās elektroenerģijas apjoms Lietuvā pieauga par 2% līdz 267 GWh, Igaunijā patēriņš bija 195 GWh, pieaugot par 2%, bet patēriņš Latvijā būtiski nemainījās un bija 160 GWh.

Kopējais izstrādātās elektroenerģijas apmērs Baltijas valstīs salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu samazinājās par 5% līdz 369 GWh. Lietuvā saražotās elektroenerģijas apjoms samazinājās par 11% līdz 47 GWh. Iepriekšējā nedēļā izstrāde Igaunijā bija 181 GWh, samazinoties par 7%. Latvijā izstrāde palika nemainīgā līmenī, saražojot 141 GWh.

Izstrādes apjoms attiecībā pret patēriņu Latvijā bija 88%, Igaunijā - 93%, Lietuvā - 18%, bet Baltijas valstīs kopumā pagājušajā nedēļā tika saražoti 59% attiecībā pret reģionā patērēto elektroenerģijas apjomu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu