Caurums “Sojuz” varētu būt vien paviršība, nevis ļaunprātība

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Caurums kosmosa kuģī "Sojuz"
Caurums kosmosa kuģī "Sojuz" Foto: EPA/Scanpix

Starptautiskās kosmosa stacijas komandieris apstiprinājis, ka caurums stacijas kapsulā “Sojuz” ir radīts apzināti un ir tikai paveicies, ka sekas nebija daudz smagākas. Tiesa, viņš ir pārliecināts, ka caurums netika radīts ar ļaunprātīgiem mērķiem.

Sūci kapsulā pamanīja NASA darbinieki augustā, kad mērinstrumenti uz Zemes uzrādīja, ka stacijā ir pazeminājies gaisa spiediens. Vēlāk izrādījās, ka iemesls tam ir divus milimetrus sīks caurums krievu būvētajā kosmiskās stacijas kapsulā “Sojuz”.

NASA drīz vien paziņoja, ka kosmiskās stacijas komandai briesmas nedraud, tomēr cauruma fotogrāfijās ir redzams, ka tas ir cilvēka roku darbs, kas, iespējams, veikts sabotāžas nolūkos.

Misijas komandieris Aleksandrs Gersts intervijā ar “BBC Radio 4” noraidīja aizdomas, ka caurumu kapsulas korpusā izurbuši ASV astronauti iepriekšējā misijā. Tā vietā viņš uzskata, ka pie vainas ir paviršie remontdarbi, ko veikuši darbinieki uz Zemes.

“Pēc manām domām, ir diezgan skaidrs, ka misijas komanda nebija vainīga. Tas viss ir tikai nepatīkama apstākļu sakritība. Protams, ir skaidrs, ka šo caurumu izurbis cilvēks. Tas bija nedaudz apklāts ar līmi. Kurš tas bija?” teica Gersts.

Foto: Reuters/ScanPix

Stacijas komandu NASA par gaisa noplūdi informēja tikai nākamajā rītā, apgalvojot, ka tvertnēs ir vēl pietiekami gaisa, lai izturētu turpmākās dažas dienas. Tiesa, Gersts atzīst, ka situācija varētu būt ar smagākām sekām, ja sūce būtu sākusies, kapsulai “Sojuz” atrodoties ceļā uz kosmisko staciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu