Kopš "Huawei" vadītājas aizturēšanas Ķīnā apcietināti 13 kanādieši

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Pēc Ķīnas telekomunikāciju milža "Huawei" finanšu direktores Menas Vaņdžou aizturēšanas Kanādā 1.decembrī Ķīnā apcietināti 13 kanādieši, ceturtdien pavēstīja Otava. Astoņi no viņiem vēlāk atbrīvoti.

Šajos datos nav iekļauta informācija par Honkongu, sacīja Globālo jautājumu ministrijas preses sekretārs Gijoms Berubē.

13 vidū ir bijušais diplomāts Maikls Kovrigs un konsultants Maikls Spavors. Viņi 10.decembrī tika apcietināti par aktivitātēm, kas apdraud nacionālo drošību.

Kopumā Ķīnā apcietināti 200 kanādieši, un saistībā ar viņu iespējamajiem pārkāpumiem tiek turpinātas procesuālās darbības. Šis skaitlis bijis nemainīgs pēdējo gadu laikā.

Līdzīgā situācijā ASV atrodas aptuveni 900 kanādiešu.

Daži novērotāji uzskata, ka Starptautiskās Krīzes grupas līdzstrādnieks Kovrigs un Ziemeļkorejas jautājumu konsultants Spavors apcietināti, Pekinai īstenojot atbildes pasākumus saistībā ar Menas aizturēšanu.

Kanādas ārlietu ministre Kristija Frīlenda vairākkārt pieprasījusi atbrīvot Kovrigu un Spavoru, viņu apcietināšanu raksturojot kā patvarīgu. Viņas nostāju atbalsta ASV un Eiropas valstis.

Mena 1.decembrī Vankūverā, Kanādā, tika aizturēta pēc ASV pieprasījuma. Vankūveras tiesa 11.decembrī nolēma Menu atbrīvot pret drošības naudu.

Viņai atļauts pārvietoties tikai stingri noteiktā Vankūveras pilsētas rajonā, un viņa var tikt izdota ASV.

Ķīna ir pieprasījusi Menas atbrīvošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu