Pēc "Apple" paziņojuma investoriem kritušies ASV un Eiropas biržu indeksi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: KIMIHIRO HOSHINO / AFP

ASV un Eiropas biržu indeksi ceturtdien kritās pēc tam, kad kompānija "Apple" samazināja savu tirdzniecības apjoma prognozi un skaidroja to ar Ķīnas ekonomikas izaugsmes palēnināšanos.

"Apple" trešdienas vakarā prognozēja, ka uzņēmuma tirdzniecības apjoms pagājušā oktobra-decembra ceturksnī būs krietni zemāks gan par kompānijas, gan analītiķu iepriekš izteiktajām prognozēm.

"Apple" tagad prognozē, ka tirdzniecības apjoms šajā periodā veidos 84 miljardus dolāru (73,7 miljardus eiro). "FactSet" aptaujātie analītiķi bija prognozējuši, ka pārdošanas apjoms pieaugs par 9% un sasniegs 91,3 miljardus dolāru.

Tirdzniecības apjoma kritums galvenokārt tika izskaidrots ar situāciju Ķīnā, kur palēninājusies ekonomikas izaugsme un "Apple" saskāries ar sīvu konkurenci, ko izrāda tādi iekšzemes ražotāji kā "Huawei" un "Xiaomi".

"Apple" arī atzina, ka patērētāji citos tirgos neiegādājas tik daudz jaunākās paaudzes "iPhone" modeļu, kā uzņēmums bija cerējis. Tas gan daļēji varētu būt skaidrojams ar šo tālruņu augsto cenu.

Investoru noskaņojumu ASV pasliktināja arī "Institute for Supply Management" dati, ka ASV rūpnieciskā aktivitāte ir divu gadu zemākajā līmenī.

"Apple" akcijas cena ceturtdien kritās par 10%, samazinot uzņēmuma tirgus vērtību līdz nepilniem 675 miljardiem ASV dolāru. Augustā "Apple" tirgus vērtība bija sasniegusi 1,0 triljonu dolāru.

Saruka arī citu tehnoloģiju kompāniju akciju cenas. "Intel" akcijas cena kritās par 5,5%, Francijas un Itālijas uzņēmuma "STMicroelectronics" akcijas cena samazinājās par 9,7%, bet Vācijas kompānijas "Infineon" akcija palētinājās par apmēram 5%.

"Kādu laiku tirgos bijusi paruna – kamēr "Apple" klājas labi, arī pārējiem viss būs kārtībā. Tāpēc retais "Apple" peļņas brīdinājums ir signālkarogs tirgus vērotājiem," atzīmēja Markets.com galvenais tirgus analītiķis Nīls Vilsons.

"Daudz no tā attiecas tieši uz "Apple" (..) Tomēr šis brīdinājums arī daudz pasaka par to, kas notiek plašākajā globālajā ekonomikā, konkrēti Ķīnā," viņš piebilda.

"Fakts, ka "Apple" – viena no lielākajām kompānijām pasaulē – pazemina [peļņas] prognozi, nozīmē, ka to pazeminās arī citas kompānijas," sacīja "50 Park Investments" analītiķis Adams Sarhans.

"Apple" brīdinājums veicināja arī Japānas jenas kursa pret ASV dolāru palielināšanos. Japānas kā "droša patvēruma" valūtas vērtība tradicionāli pieaug, kad investori ir satraukti.

Naftas cenas Ņujorkas un Londonas biržās pieauga.

Eiro vērtība pret ASV dolāru pieauga, britu mārciņas kurss pret dolāru kāpa, bet ASV dolāra vērtība pret Japānas jenu samazinājās.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena ceturtdien pieauga par 0,55 dolāriem līdz 47,09 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena Londonas biržā kāpa par 1,04 dolāriem līdz 55,95 dolāriem par barelu.

ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" ceturtdien kritās par 2,8% līdz 22 686,22 punktiem, indekss "Standard & Poor's 500" saruka par 2,5% līdz 2447,89 punktiem, bet indekss "Nasdaq Composite" samazinājās par 3,0% līdz 6463,50 punktiem.

Londonas biržas indekss FTSE 100 ceturtdien kritās par 0,6% līdz 6692,66 punktiem, Frankfurtes biržas indekss DAX 30 saruka par 1,6% līdz 10 416,66 punktiem, bet Parīzes biržas indekss CAC 40 samazinājās par 1,7% līdz 4611,48 punktiem.

Eiro vērtība pret ASV dolāru ceturtdien pieauga no 1,1344 līdz 1,1394 dolāriem par eiro, britu mārciņas vērtība pret ASV dolāru kāpa no 1,2607 līdz 1,2637 dolāriem par mārciņu, bet ASV dolāra vērtība pret Japānas jenu samazinājās no 108,88 līdz 107,63 jenām par dolāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu