Arestēti trīs bijušie Šveices bankas baņķieri, kuri piedalījušies vērienīgā krāpšanas shēmā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Aizdomās par krāpnieciskas shēmas īstenošanu arestēti trīs bijušie Šveices bankas “Credit Suisse” baņķieri. Viņi caur Mozambikā reģistrētām firmām varētu būt izkrāpuši vairāk nekā 1,7 miljardus eiro lielu naudas summu. Lai arī Lielbritānijas policija ir atbrīvojusi aizdomās turētos pret drošības naudu, ASV varasiestādes vēlas viņu izdošanu, piektdien raksta BBC.

Varasiestādes norāda, ka krāpšanas shēma bija saistīta ar Mozambikas valsts uzņēmumiem saistītiem aizdevumiem. Bijušie Šveices investīciju bankas darbinieki tika arestēti ceturtdien Londonā. Tāpat arī aizturēts Mozambikas finanšu ministrs.

Apsūdzības aizturētajiem vīriešiem – Endrjū Pīrsam, Suržanam Singam un Detelinam Subevam izvirzījusi Ņujorkas tiesa. Apsūdzībā teikts, ka laika posmā no 2013. līdz 2016. gadam, Mozambikas valdība ar vairākiem bankas pāskaitījumiem saņēmusi aizdevumu divu miljardu dolāru (1,75 miljardi eiro) apmērā. Bankas darbinieki pārskaitījumos piedalījušies, kas novirzījuši līdzekļus neesošiem projektiem.

Apsūdzība vēsta, ka “apsūdzētie radīja vairākus ar jūru saistītus projektus, kas ļāva viņiem noziedzīgi iegūt lielus līdzekļus. Mozambikas valdības amatpersonām un citiem cilvēkiem kukuļos, lai piesegtu noziedzīgās transakcijas, tika samaksāti vismaz 200 miljoni dolāru.”

“Credit Suisse” bankas bijušie darbinieki apsūdzēti noteikumu apiešanā un krāpniecībā, saistībā ar Mozambikas valdību. ASV varasiestādes negrasās sodīt “Credit Suisse”, jo bijušie baņķieri noziegumu pastrādājuši ar mērķi gūt labumu sev, nevis bankai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu