Zinātnieki zem Antarktīdas izurbuši kilometru dziļu caurumu (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Kamēr tu saiņoji vaļā dāvanas un stūmi sev iekšā kotlešu, štovētu kāpostu un pelēko zirņu kalnus, zinātnieki cītīgi virzīja urbi arvien dziļāk Antarktīdas ledainajās dzīlēs, lai meklētu dzīvības pēdas un vēl neredzētus organismus.

Starp 23. decembra vakaru un 26. decembra nakti zinātnieki Antarktīdā, uz Mersera ezera izurba 1084 metrus dziļu urbumu, vēstīts zinātniskajā žurnālā "Nature". Pašlaik pētnieki jau nolaiduši urbumā vairākus mērinstrumentus, kas ļaus noskaidrot ezera dziļumu un temperatūru, tomēr nozīmīgākais vēl ir tikai priekšā.

Jaunais urbums sniegs zinātniekiem iespēju izpētīt potenciālo mikrobiotu, kas atrodas Antarktīdas dzīlēs. Pētnieku komanda arī cer uzzināt, vai Mersera ezerā mīt arī sarežģītāki organismi, piemēram, dzīvnieki.

Drīz urbumā tiks nolaista attālināti vadāma zonde, kas būs aprīkota ar videokameru un spīlēm. Kas zina, ja kilometru dziļi zem Antarktīdas atradīsies dzīvība, tad varbūt tāda ir arī zem sasalušās Jupitera un Saturna pavadoņu virsmas.

“Mēs nezinām, kas tur apakšā būs. Tieši tas šo visu padara tik interesantu un aizraujošu,” komentēja projekta vadītājs Džons Priskū.

Savukārt polārpētnieks Pīters Dorans piebilda: “Mums šī teritorija, kas nekad nav izzināta, ir noteikti jāizpēta.”

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu