Tramps spītīgi meklē iespējas, kā iegūt finansējumu robežmūra izbūvei

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evan Vucci/TT NYHETSBYRÅN

ASV prezidents Donalds Tramps paziņojis, ka viņa administrācija plāno uz ASV-Meksikas robežas uzbūvēt tērauda barjeras. Kā vēsta “Bloomberg”, tērauda barjeru izbūves finansējumu Tramps varētu mēģināt iegūt, izsludinot ārkārtas situāciju un apiet Kongresa balsojumu par robežas finansēšanu.

Tramps žurnālistiem sacīja, ka no viņa lēmumiem ir atkarīgs, vai jau tuvākajās dienās ASV valdība atsāks savu darbu. Viņš paziņoja, ka ASV viceprezidentam Maikam Pensam bijusi “produktīva” tikšanās ar demokrātu partijas pārstāvjiem, taču demokrāti norādīja, ka progresa sarunās nav un ir paredzētas vēl vairākas tikšanās.

Pēc tikšanās ar saviem padomniekiem Tramps paziņoja, ka ir runāts par robežas drošības un citiem jautājumiem. Viņš sacīja, ka “ir gatavs izsludināt ārkārtas stāvokli”.

“Uz [Meksikas] robežas ir krīze. Narkotikas, cilvēktirdzniecība, kas izplatās pa visu pasauli. Viņi [imigranti] nonāk mūsu valstī, un tā ir absolūta krīze – noziedznieki un gangsteri apdraud nacionālo drošību. Šī ir īsta ārkārtas situācija!” teica Tramps.

Demokrātu partijas pārstāvji gan norāda, ka šādi Trampa paziņojumi neliecina par viņa vēlmi rīkoties, lai atjaunotu valsts iestāžu darbu, bet gan lai spītīgi apietu Kongresa balsojumu un iegūtu finansējumu robežas mūra izbūvei.

Demokrātu senators Diks Durbins sacīja, ka Tramps “tik viegli nepanāks savu”. “Viņam būs pretestība, es par to esmu pārliecināts,” norādīja Durbins.

Tikmēr Alabamas senators Ričards Šelbijs sacīja, ka Trampa rīcībā ir instrumenti, lai iegūtu finansējumu robežmūra uzbūvei, taču tam jānotiek legālā ceļā.

Kārtējais saspīlējums Trampa un Demokrātu partijas attiecībās notika, jo prezidents pieprasa piešķirt vairāk nekā 5 miljardus dolāru mūra celtniecībai. Tā kā Kongresa vairākums šādai prasībai nepiekrīt, federālās valdības darbs ir apturēts kopš 22. decembra.

Tramps savukārt paziņojis, ka ir gatavs, ka valdības darbs “varētu būt apturēts pat uz vairākiem gadiem”.

Demokrātu partija piedāvā šo naudas summu ieguldīt robežkontroles stiprināšanā, savukārt jaunieceltā Senāta spīkere Nensija Pelosi robežmūri nosauca par “amorālu”. Trampa iecere būvēt tērauda barjeras uz robežas tiek skaidrotas kā prezidenta nosacīta piekāpšanās demokrātiem, lai iegūtu kāroto finansējumu.

Kamēr notiek prezidenta cīņa par robežas mūra finansējuma iegūšanu, vairāk nekā 800 tūkstoši federālie darbinieki ir spiesti strādāt bez atalgojuma vai doties bezalgas atvaļinājumos. Tas būtiski ietekmē arī citas jomas. Tādējādi, piemēram, aviosabiedrības nevar iegūt atļaujas iegādāties jaunas lidmašīnas, bet farmācijā – nevar tikt izsniegtas licences jaunu medikamentu izstrādei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu