Kad patīkamais aromāts apdraud veselību jeb aromātisko sveču posts

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Aromātiskās sveces ir lieliska alternatīva gaisa atsvaidzinātājiem, vīrakiem un citām mājas aromāta uzlabošanas metodēm, turklāt tās var kalpot arī kā dekoratīvs priekšmets interjerā. Sveces varētu uzskatīt par veselībai nekaitīgu produktu, tomēr ne vienmēr tās tādas ir – spēcīgu aromātu sveces var izraisīt elpceļu problēmas un alerģiskas reakcijas.

Kad pirms tūkstošiem gadu tika radītas pirmās sveces, tajās izmantoja dzīvnieku taukus, augu eļļas un kukaiņus, taču mūsdienās sveču materiālu daudzveidība ir krietni pieaugusi. Šodien sveces ražo no sojas, bišu vaska, tomēr visbiežāk tās ražo no parafīna.

Foto: Unsplash

Parafīns ir mīksts, bezkrāsains naftas blakusprodukts, kas šķidrā agregātstāvoklī ir atrodams zemes dzīlēs. Reizi pa reizei dedzinot sveces, tas tiešā veidā nespēs nodarīt nekādu kaitējumu – mazās devās parafīna tvaiki nav kaitīgi, tomēr hroniska saskare ar dūmiem var paaugstināt alerģijas, astmas un arī onkoloģisko slimību risku. Tāpat sveču sastāvā ir arī citas ķīmiskas vielas, piemēram, sintētiskās aromātiskās eļļas, krāsvielas, toluols un benzols, kas arī rada toksiskus un veselībai kaitīgus dūmus. Turklāt sveces ar spēcīgu smaržu patiešām var izraisīt galvassāpes un migrēnu – spēcīgs aromāts aktivizē deguna nervu šūnas, kas savukārt iedarbojas uz centrālo nervu sistēmu un rada galvassāpes. Līdz ar spēcīgu smaržu aromātiskās sveces rada vairāk sodrēju, kas savukārt nogulsnējas uz sienām, ventilācijas restēm un mēbelēm.

Foto: Unsplash

Kā dedzināt sveces, nekaitējot veselībai?

Iegādājies dabiskas sveces

Lieliska alternatīva parafīna svecēm ir bišu un sojas vaska sveces, kas nerada kaitīgus tvaikus. Iegādājoties sveces, lūko, lai tās būtu ražotas no 100% dabiskiem materiāliem, kam nav pievienotas sintētiskas krāsvielas un smaržvielas.

Izvairies no aromātiskajām svecēm

Lai gan sveces ir dekoratīvas un ar to palīdzību ir iespējams radīt intīmu apgaismojumu, aromātiskās var izraisīt nevēlamu efektu, it īpaši, ja kāds no viesiem ir alerģisks vai jutīgs pret smaržām. Turklāt, ja tās ir vakariņas sveču gaismā, sveču smarža var apmulsināt degunu – oža nespēs uztvert pasniegto ēdienu, kas beigu beigās neļaus pilnībā izbaudīt maltīti.

Vēdini telpas

Pēc sveču dedzināšanas atver logu un vismaz paturi to atvērtu 10 minūtes, lai izvadītu sveču radītos tvaikus. Ņem vērā – nededzini sveces nelielās telpās, kurās uzturas zīdaiņi, – kvēpi var nonākt mazuļu nāsīs un pēcāk radīt elpošanas traucējumus.

Apgriez degli

Jo garāki degļi, jo vairāk kvēpu radīsies, tāpēc, ja deglis pirms dedzināšanas ir garāks par centimetru, nogriez to īsāku. Tāpat lūko, lai svecēm deglis ir veidots no kokvilnas, nevis sintētiskiem materiāliem.

Foto: Unsplash

Nopūt

Ik gadu sveču dedzināšanas dēļ aizsākas ugunsgrēki, tāpēc pirms gulētiešanas vai došanās ārpus mājas neaizmirsti sveces nopūst.

Izmanto elektrisko sveci

Mūsdienās pastāv neskaitāmi daudz veidu, kā radīt sveču patīkamo atmosfēru – šādu maigu gaismu radīs gan gaismas virtenes, gan ar bateriju darbināmas elektriskās sveces.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu