Lietu internets ir tagadne: no viedspoguļa līdz gudrajai pilsētai (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Par lietu internetu mēdz runāt kā par tehnoloģiju, kas nākotnē mainīs mūsu ikdienu. Taču jau pašlaik pasaulē ir vairāk nekā 11 miljardu ierīču, kas savā starpā apmainās ar informāciju, un dažas no tām atgādina lietas no zinātniskās fantastikas filmām.

„Spogulīt, spogulīt”

Iztēlojieties, ka jūs paraugāties spogulī, bet tas jums iesaka, kādu sejas krēmu izvēlēties, un atgādina par gaidāmo tikšanos. Tā jau ir realitāte – piemēram, gudrais spogulis „HiMirror”, kas izmanto sejas atpazīšanas tehnoloģijas un ir vadāms ar aplikācijas palīdzību mobilajā tālrunī.

Dažas no pieejamajām šāda tipa spoguļierīcēm iespējams vadīt ar balsi, citās iestrādātas kameras, kas skenē sejas ādu un analizē tās stāvokli.

„Runājošais” apģērbs

Apģērbs, kas ievāc informāciju par valkātāja kustībām un veselības stāvokli un dod padomus? Tādu jau pašlaik var nopirkt internetā un nēsāt, izmantojot to kopā ar lietotnēm tālrunī.

Vēloties panākt labākus rezultātus, piemēram, jogā, var iegādāties ar „Bluetooth” palīdzību lietojamas gudrās „Nadi X” sporta bikses, kas ievibrējas pie gurniem, ceļgaliem vai potītēm, kad pienācis laiks mainīt ķermeņa pozu. Skriešanas entuziastiem zīmols „Lumo Bodytech” piedāvā šortus, kuros iestrādātie sensori mēra sirdsdarbības ritmu un skriešanas ātrumu. Par drošu sauļošanos parūpējies franču ražotājs „Neviano” – viņu izveidotais peldkostīms fiksē kaitīgā ultravioletā starojuma intensitāti un atsūta ziņu tālrunī, kad saules peldi būtu jāpārtrauc.

Viedpilsēta: gudrās atkritumu tvertnes un ilgtspējīgs apgaismojums

Lietu internets spēj atvieglot ne tikai atsevišķu cilvēku ikdienu, bet arī uzlabot pilsētvidi. Pētniecības un tirgus analīzes uzņēmuma „Navigant Research” statistika liecina, ka pašlaik pasaulē tiek īstenoti jau 355 viedpilsētu projekti.

Piemēram, Barselonā ielu apgaismojums iedegas tikai tad, ja garām iet cilvēki, bet gudrās atkritumu tvertnes apsaimniekotājam sūta ziņu, ka ir pilnas. Londonas autostāvvietās uzstādītās ierīces informē autovadītājus par brīvām vietām, bet Kopenhāgenas luksoforu sistēma uzlabota ar riteņbraucējiem labvēlīgāku automašīnu plūsmas sadalījumu. Prognozēts, ka šādos un līdzīgos risinājumos pilsētas līdz 2025. gadam ieguldīs vairāk nekā 88 miljardus ASV dolāru.

Citāda veselības aprūpe

Arī medicīnas nākotne ir saistīta ar lietu internetu. Jau šobrīd iespējams nopirkt aproces, kuras fiksē informāciju par veselības stāvokli. To apkopotās ziņas lieti noder ārstiem, bet nākotnē veselības aprūpe varētu kļūt aizvien digitālāka.

Viens no jaunākajiem sasniegumiem pasaulē ir glikozes mērītājs, kas pārbauda glikozes līmeni pacienta asinīs, nolasot to no sensora, kas nēsājams uz rokas. Šī ierīce pirmā tipa cukura diabēta pacientiem ļauj visu laiku sekot savam veselības stāvoklim un veikt injekcijas tikai tad, kad tas nepieciešams. Lietu internets jau tiek izmantots arī ārstniecības iestādēs. Piemēram, „Philips” izstrādātais risinājums „e-Alert” reālā laikā uzrauga slimnīcās darbojošos tehniku un dzīvības uzturēšanas aparatūru un laikus pamana iespējamos bojājumus.

Informāciju apkopojis Didzis Solims, “Tele2” produktu direktors

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu