Mīti un patiesība par sievietes intīmo veselību: menstruāciju laikā nevar iestāties grūtniecība?

Eksperta viedoklis
Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Depositphotos

Lai gan varētu domāt, ka mūsdienās cilvēki ir kļuvuši daudz atklātāki, drošāki un zinošāki, intīmās veselības, higiēnas un reproduktīvie jautājumi joprojām mēdz būt mulsinoši, un sievietes nereti par tiem kautrējas runāt. Tāpat sievietes ne vienmēr pietiekami bieži apmeklē ginekologu, kā rezultātā rodas labvēlīga vide mītiem.

Kā liecina “Mana Aptieka un Apotheka Veselības indekss”*, ceturtā daļa sieviešu ginekologu apmeklē retāk nekā ieteicams. Sertificēta ginekoloģe Vija Plūme aicina būt vērīgām par savu intīmo veselību un regulāri apmeklēt ārstu, kā arī atklāj patiesību par biežākajiem sievietes intīmās veselības mītiem.

1# Maksts skalošana ir vēlama

2# Menstruāciju laikā nevar iestāties grūtniecība

Grūtniecība var iestāties arī menstruāciju laikā. Ginekoloģe Plūme stāsta, ka arī viņas pieredzē ir vairāki gadījumi, kad menstruāciju laikā sieviete ieņēmusi bērniņu. Daba gan teorētiski ir iekārtojusi tā, ka sieviete tiešām nevar palikt stāvoklī menstruāciju laikā, taču katras sievietes ciklam var būt savas īpatnības –

ovulācijai būtu jānotiek pirms menstruācijām, taču ir sievietes, kurām ovulācija sakrīt vienā laikā ar menstruācijām, kas nozīmē, ka mēneša auglīgākais laiks sakrīt ar menstruācijām.

Situāciju sarežģī fakts, ka medicīnā nav vienkāršas un ātras metodes, kas palīdz precīzi noteikt ovulācijas periodu. To var noteikt, testējot gļotas, jo ovulācijas laikā tās atšķiras no ikdienas, vai, izmantojot senu metodi – katru dienu mērot temperatūru taisnajā zarnā – dienu pirms ovulācijas temperatūra samazinās, pēc ovulācijas temperatūra paaugstinās.

Jāatceras, ka spermatozoīdi sievietes ķermenī var izdzīvot pat trīs diennaktis, tas nozīmē, ja spermatozoīds nokļūst makstī menstruāciju pēdējā dienā, bet ovulācija sākas mazliet ātrāk, nekā vajadzētu, olšūna var tikt apaugļota.

Ilgumu, cik spermatozoīdi ir dzīvotspējīgi, nosaka konkrētās sievietes veselība un mikroflora – mikrobi, ph līmenis un dažādas bioloģiski aktīvās vielas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu