Klimata pārmaiņu dēļ sadārdzināsies miljoniem cilvēku iecienīts rīta rituāls (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters / Scanpix

Klimata pārmaiņu dēļ visā pasaulē pieaugs kafijas cena. Kafijas pupiņu audzētāji globālās sasilšanas dēļ ir spiesti meklēt jaunas un vēsākas vietas, kur ierīkot plantācijas, jo pašreizējās plantācijās pērn bijusi slikta raža, vēsta “Bloomberg”.

Kafijas pupiņu audzētājs Masumi Kondo pirms četrdesmit gadiem sāka audzēt kafijas pupiņas netālu no Sanpaulu Brazīlijā. Tagad, lai nodrošinātu nepieciešamos augšanas apstākļus, kafijas pupiņu plantācijā darbojas gaisa kondicionētāji, jo gaiss ir kļuvis pārāk karsts.

Pieaugošā gaisa temperatūra nav vienīgā problēma, ar ko saskaras kafijas pupiņu audzētāji – pēdējo gadu laikā ir ievērojami samazinājies nokrišņu daudzums. Brazīlijā, Etiopijā un Kenijā pupiņu audzētāji pārceļas uz augstkalni un attīsta jaunas tehnoloģijas, kā turpināt audzēt ikrīta dzērienam nepieciešamās sastāvdaļas.

Tuvāko 70 gadu laikā platības, kur arabikas pupiņas varētu augt dabīgā ceļā, var samazināties pat par pusi, liecina Lielbritānijas Karaliskā botāniskā dārza jaunākais ziņojums. Jau pašlaik kafijas pupiņu raža ir kļuvusi ievērojami mazāka, un tas ietekmēs   kafijas cenas visā pasaulē.

“Tās cenas, ko redzam šodien, vēl ir salīdzinoši zemas. Tuvāko trīs gadu laikā klimata pārmaiņu dēļ kafijas cenas celsies. Centrālamerikas kafijas ražotāji jau strādā ar zaudējumiem. Mēs redzam, ka klimata pārmaiņas spēlē arvien nozīmīgāku lomu tirgū,” norāda “Sucden Financial” pētnieks Džordijs Vilkss.

Arabikas pupiņas, kas ir pasaulē populārākā kafijas dzērienu sastāvdaļa, aug reģionos ar izteikti mitrām un sausām sezonām. To audzēšanai nepieciešama pastāvīga gaisa temperatūra no 15 līdz 24 grādiem. Ja pupiņas aug pārāk karstās vietās, ievērojami krītas to kvalitāte.

Audzētāji stāsta, ka augsto temperatūru un nokrišņu trūkuma dēļ liela daļa ražas iet bojā.

“Produktivitāte ir kritusies. Nereti ir tā, ka augs sāk ziedēt un zieds nokalst. Ir jādomā par jaunām tehnoloģijām, kā saglabāt normālus ražošanas apjomus,” saka Kondo, kura ģimenei pieder 120 hektāru liela plantācija.

Zinātnieki norāda, ka pastāv liels risks, ka līdz 2090. gadam pasaulē būs izzudušas vairāk nekā puse no šodien zināmajām kafijas pupiņu šķirnēm. Tieši tāpēc savvaļas arabika jau šobrīd tiek uzskatīta par apdraudētu. Kafijas ražotājiem jāpāriet uz citām šķirnēm, kas labāk pielāgojas karstākiem apstākļiem.

Vissāpīgāk klimata pārmaiņu radītās sekas var izjust lielākais kafijas ražotājs Āfrikā – Etiopija. Šeit karstuma dēļ var tikt zaudēti pat 60% no kafijas audzēšanai derīgās zemes, kas savukārt var ietekmēt Etiopijas ekonomisko stāvokli. Šajā valstī kafijas eksports ir ļoti nozīmīgs ienākumu avots.

Ekonomisti norāda, ka kafijas ražotāji jau pašlaik investē jaunās tehnoloģijās, kas nebūt nav lētas. Arvien vairāk pieaugošais pieprasījums pēc kafijas vienlaikus ar ražas samazināšanos ir radījis apstākļus, kad ikrīta rituāls - kafijas dzeršana kļūs dārgāka. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu