Nīderlandes tiesa atsakās atzīt Krievijas lēmumu par "Jukos" bankrotu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nīderlandes Augstākā tiesa piektdien atteicās atzīt Krievijas 2006.gada spriedumu par naftas rūpniecības giganta "Jukos" bankrotu.

"Jukos" reiz bija lielākā Krievijas naftas kompānija, bet sabruka, kad 2003.gadā tika aizturēts tās vadītājs Mihails Hodorkovskis. Neilgi pirms tam Krievijas prezidents Vladimirs Putins bija brīdinājis pieaugošo oligarhu slāni neiejaukties politikā.

"Jukos" īpašumi pēc uzņēmuma bankrota tika iztirgoti valsts uzņēmumiem, tostarp enerģētikas gigantam "Rosneft", un kopš tā laika "Jukos" akcionāri cīnās par kompensāciju saņemšanu par zaudētajiem aktīviem.

Nīderlandes Augstākā tiesa savā "galīgajā spriedumā" lēmusi, ka Krievijas 2006.gada lēmums par "Jukos" bankrotu Nīderlandē netiks atzīts.

Tajā pašā laikā tiesa atstāja spēkā pirms diviem gadiem Nīderlandes apelāciju instances taisīto spriedumu, ar kuru atzīts, ka Krievijas valsts prettiesiski panākusi "Jukos" bankrotu.

Tiesa norādījusi, ka Krievijas spriedums par "Jukos" bankrota pasludināšanu "bija pretrunā ar Nīderlandes publisko politiku (..) un tādējādi lēmumam par bankrotu nav tiesiska spēka".

Galvenās sekas, kas izriet no piektdienas sprieduma, ir tas, ka Nīderlande neatzīs "Jukos" likvidatora tiesības nodot uzņēmuma nīderlandiešu filiālei piederošās akcijas Krievijas uzņēmumam "Promneftstroi".

Tas nozīmē, ka "Promneftstroi", kas savulaik samaksāja 222 miljonus eiro, "nekļuva par "Yukos Finance" akciju īpašnieku," norādīja tiesa.

Tomēr tiesa nav norādījusi, kam jānotiek tālāk ieilgušajā strīdā starp Krievijas valstij piederošajiem uzņēmumiem un "Jukos" akciju turētājiem.

Starptautiskā Pastāvīgā šķīrējtiesa (PCA) 2014.gadā deva rīkojumu bijušajiem "Jukos" akcionāriem kompensācijā izmaksāt 50 miljardus ASV dolāru, nolemjot, ka Kremlis vainojams pie uzņēmuma sabrukuma.

Maskava maksāt atteicās, un tas lika akcionāriem vairākās valstīs pieprasīt uzlikt arestu Krievijas īpašumiem.

Tajā pašā laikā Nīderlandes tiesa 2016.gadā atzina, ka PCA neesot bijusi tiesīga lemt par kompensāciju piešķiršanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu