"Ātro kredītu" nozare atrod apkārtceļus dažādiem likumiem: ko tālāk? (19)

Māris Kūrēns
, žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola
Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola Foto: Ieva Leiniša/LETA

No šī gada pirmā jūlija spēkā stāsies izmaiņas Patērētāju tiesību aizsardzības likumā (PTAL), kas būtiski ietekmēs ātro kredītu jomu. Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) intervijā portālam TVNET sacīja, ka šajā jomā ir daudz iesāktu darbu, kas ir jāturpina. Grozījumi PTAL paredzēti, lai aizsargātu to sabiedrības daļu, kas jau paņēmusi pārāk daudz kredītu, kā arī, lai rūpīgāk tiktu izvērtēta cilvēka spēja atmaksāt kredītus.

Ministre norāda, ka ātro kredītu joma ir viena no tām, kurā vēl ir nepieciešams daudz darba.

“Tā ir nozare, kas spēs atrast apkārtceļus dažādiem likumiem. Ja pirms vēlēšanām noteicām, ka būs zemāki aizņēmumu procenti, tiks ierobežotas soda nokavējuma naudas, tad vēl svarīgāk ir panākt, lai cilvēkam, kas nevar to atļauties, kredītu vispār neiedotu,” pauž ministre.

Reizniece-Ozola norāda, ka ātro kredītu un nebanku aizdevumu jomā “it kā jauni spēles noteikumi ir noteikti”, un tie paredz, ka aizdevējiem rūpīgāk jāizvērtē cilvēka iespējas atmaksāt kredītu. Tomēr pašlaik vēl par to ir grūti spriest, jo jāredz, kā būs ar šo noteikumu izpildi.

“Tik liela sabiedrības daļa – apzināti vai neapzināti, ir kļuvusi atkarīga no ātrajiem kredītiem. Es vēlētos, lai mēs spētu piedāvāt vienkāršotu maksātnespējas procesu tiem, kas jau ir kļuvuši par ātro kredītu nozares upuriem, kas ļautu izvilkt viņus no ēnu ekonomikas,” saka Reizniece-Ozola.

Viņa norāda, ka, ierobežojot ātro kredītu izsniedzējus, sabiedrība no tā kopumā iegūs, jo “liela daļa cilvēku darba devējiem joprojām lūdz, lai algu izmaksā aploksnēs, jo viņu kredītsaistības ir pārāk lielas”.

Runājot par to, kā tieši cilvēkus ietekmēs izmaiņas patērētāju tiesību aizsardzības likumā, Reizniece-Ozola pauž, ka jaunu aizdevumu izsniegšana būs grūtāka. Tāpat kredītdevējiem būs jāņem vērā “jaunie spēles noteikumi”.

“Būs rūpīgāk jāvērtē cilvēka spēja atdot aizdevumu. Mēs jau bijām vienojušies ar Tieslietu ministriju, ka līdz gada beigām tiks piedāvāts kāds risinājums saistībā ar izmaiņām maksātnespējas likumos. Tagad vēl ir pārejas laiks, un šī iniciatīva ir iestrēgusi,” saka ministre.

Viņa sola, ka grozījumi maksātnespējas likumos būs viena no galvenajām lietām, kam sekos līdzi, esot Saeimas deputāta amatā.

“Tā būs lieta, kam rūpīgi Saeimā sekošu līdzi un nākšu klajā ar iniciatīvu. Šeit ir divi faktori – pirmais: neiedot kredītu jauniem cilvēkiem, un otrs - piedāvāt kādu izeju tiem, kuri netiek ārā no lielā parādu jūga,” pauž ministre.

Pilnu interviju ar finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu portālā TVNET lasiet  trešdien, 23. janvārī!

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu