Zimbabves prezidents optimisma pilns atgriežas krīzes plosītajā valstī (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Zimbabves prezidents Emersons Mnangagva atgriezies valstī pēc brauciena uz Krieviju, Baltkrieviju un Kazahstānu, kur lūkoja saņemt aizņēmumus. Tikmēr valstī turpinās ekonomiskās krīzes radītie nemieri, kuros dzīvību zaudējuši 12 cilvēki, vēsta aģentūra AP.

Harares Starptautiskajā lidostā Mnangagvu sagaidīja viceprezidents Konstantino Čivenga, ar kuru prezidentam lidostā bija aptuveni 15 minūšu ilga saruna.

Valsts kontrolētā televīzija līderi sagaidīja ar cildinošu sižetu par Mnangagvu, kurā viņš sacīja, ka brauciens bijis auglīgs un tas ilgtermiņā dos labumu Zimbabvei. 

Tikmēr nemieri valstī turpinās – policija aizturējusi Zimbabves Tirdzniecības apvienību kongresa vadītāju Džafetu Mojo, apsūdzot viņu nacionālā streika organizēšanā.

Mnangagvas atgriešanās notiek nedēļu pēc plašo protestu sākuma, ko izraisīja valdības lēmums strauji celt degvielas cenas. Protesti ātri pārauga plašos nemieros, kuros sākās sadursmes ar policiju. Vardarbības uzliesmojumos tika nogalināti 12, bet ievainoti vēl vairāki desmiti cilvēku.

Tāpat īsi pirms prezidenta atgriešanās, Zimbabves tiesa lēmusi par interneta pieejas atjaunošanu. Sākoties nemieriem, Valsts drošības ministrs izdeva rīkojumu par interneta pieejas slēgšanu visā valstī. Tiesa norāda, ka šādas pilnvaras ir tikai prezidentam Mnangagvam. Valdība norāda, ka vardarbīgās demonstrācijas tika organizētas, izmantojot sociālos tīklus.

Savos oficiālajos paziņojumos Mnangagva nav lietojis vārdu “vardarbība” - viņš uzsvēris, ka valstī “ir grūta situācija”, un viņa uzdevums ir garantēt mieru un stabilitāti.

Mnangagva bija iecerējis piedalīties arī Davosā notiekošajā Pasaules ekonomikas forumā, kur bija iecerējis runāt par investīciju piesaisti valstij.

Tomēr viņa tēls gada laikā starptautiskajā vidē ir pasliktinājies – ja vēl pirms gada viņš tika uzskatīts par pārmaiņu nesēju pēc Roberta Mugabes režīma, tad tagad viņam jādomā, kā tikt galā ar krīzi un vardarbīgi apspiestajiem protestiem, kas vērsti pret valdību.

Iepriekš vēstīts, ka Zimbabves prezidents tikās ar Putinu, kur tika runāts par Krievijas aizdevumu Zimbabvei. Par to, vai Krievija piešķīrusi aizdevumu, netiek ziņots, bet pirmdien kļuva zināms, ka Dienvidāfrika atteikusi Zimbabvei viena miljarda eiro vērtu aizdevumu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu