Asociācija: Darba samaksas norādīšana darba sludinājumos būtiski atvieglo darbinieku atlases procesu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Darba samaksas norādīšana darba sludinājumos būtiski atvieglo darbinieku atlases procesu, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Pinnis.

Viņš norādīja, ka pērnā gada novembrī stājās spēkā grozījumi Darba likumā, kas paredz, ka turpmāk darba sludinājumā obligāti jānorāda attiecīgā amata darba algas kopējās mēneša vai gada summas bruto vai paredzēto stundas tarifa likmes samaksas amplitūda. Nepieciešamību pēc minētajiem grozījumiem iniciēja Saeimas Sociālo un darba lietu komisija kā instrumentu aplokšņu algu mazināšanai un caurspīdīgā personāla atlases procesa veicināšanai.

Pinnis sacīja, ka, ņemot vērā būtisko darbaspēka trūkumu Latvijā, darbinieku pārvilināšana ir vērā ņemama problēma, tāpēc ziņas par darbiniekam izmaksājamo atlīdzību būtībā ir komercnoslēpumu saturoša informācija, ko uzņēmēji labprāt vēlētos neizpaust publiski. Taču faktiskā atalgojuma norādīšanai darba sludinājumos ir arī nenoliedzamas priekšrocības.

"Atalgojuma norādīšana ir samazinājusi ienākušo pieteikumu skaitu, taču tas ir paaugstinājis darbinieku atlases procesa efektivitāti, jo amatam piesakās tikai tie kandidāti, kuri ir gatavi pieņemt darba piedāvājumu ar norādīto atalgojumu. Līdz šim atalgojuma jautājums tika apspriests klātienes pārrunās, kuru gaitā daļa no kandidātiem dabīgi atbirst vairāku iemeslu, tostarp vajadzībām neatbilstošā atalgojuma apjoma dēļ," teica Pinnis.

Viņš papildināja, ka grozījumi sekmēja to, ka patlaban uzņēmēji un personālvadības speciālisti tiekas ar kandidātiem, kuri ir gatavi pieņemt darba piedāvājumu uz šādiem atalgojuma nosacījumiem, lieki netērējot ne savu, nez darba ņēmēja laiku. Viņaprāt, šādā veidā uzņēmums iegūst kvalificētākus un piemērotākus kandidātus.

Pinnis sacīja, ka Darba likuma grozījumu mērķis bija veicināt veselīgu konkurenci un caurspīdīgumu darba tirgū, nodrošinot darba dēvējam instrumentu potenciālo darbinieku motivācijai pieteikties darbam, savukārt, darba ņēmējam - konstruktīvi izvērtēt darba tirgus piedāvājumu un provizoriski noteikt savu, kā darbinieka, cenu tajā. "Tiesa gan, atbilstoši likuma prasībām, darba devējs nevar norādīt zemāku likmi par slodzi, kā valstī noteiktā mēnešalga, bet galējo potenciālās algas apmēru nosaka pats darba devējs," teica Pinnis.

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija dibināta 1993.gadā. Asociācija apvieno naktsmītnes un ēdināšanas uzņēmumus profesionālajai sabiedrībai, ar mērķi uzlabot klientu apkalpošanas kvalitāti, sakārtot Latvijas viesnīcu tirgu un pārstāvēt Latvijas viesnīcu un restorānu biznesu pasaulē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu