"Mēs būsim nākamie": Ekonomisti brīdina par iespējamu ES-ASV tirdzniecības karu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ekonomisti Eiropā pauž bažas, ka Ķīnas un ASV iespējamais tirdzniecības karš var izrādīties liktenīgs arī Eiropai. Pekinai un Vašingtonai nepanākot jaunu vienošanos tirdzniecības jomā, Eiropa var tikt pārpludināta ar lētām precēm no Ķīnas, jo tā meklēs jaunu noieta tirgu, lai kompensētu tirdzniecības strīdā ar ASV gūtos zaudējumus.

Kā vēsta aģentūra “Reuters”, Eiropas ekonomisti pauž bažas, ka Eiropas Savienības (ES) sadarbība ar Ķīnu, visticamāk, saniknos ASV prezidentu Donaldu Trampu, kurš būs gatavs uzsākt tirdzniecības karu arī ar ES.

“Ja Ķīna un ASV līdz 1. martam nevienosies, tad ASV tirgum paredzētās preces miljardiem dolāru vērtībā plūdīs uz Eiropu,” pauž “INTL FCStone” ekonomists Vinsents Delurā.

Vēl viens scenārijs, kas varētu piepildīties, Eiropai ir ļoti neizdevīgs. Tas ir gadījumā, ja ASV nosaka paaugstinātus muitas tarifus Eiropā ražotiem automobiļiem un panāk vienošanos ar Ķīnu.

Daudzi investori norāda, ka ASV-Ķīnas konflikta atrisinājums dos skaidrību tikai uz īsu brīdi, jo turpinājumā var sekot ASV konfrontācija ar ES.

Piemēram, Vācija uz ASV eksportē preces 63 miljardu dolāru vērtībā, tāpat ļoti smagas sekas var būt Īrijai, Itālijai un Francijai, kurām ASV ir ļoti nozīmīgs tirdzniecības partneris.

Analītīķi norāda, ka ASV prezidenta stratēģija ir panākt sev izdevīgākus tirdzniecības nosacījumus – ņemot vērā Ziemeļamerikas Brīvā tirdzniecības līguma pārstrādi, konfrontāciju ar Ķīnu, jautājums par tirdzniecības attiecībām ar ES, visticamāk, ir nākamais, par ko varētu domāt Tramps.

“Mēs esam nākamie. ES-ASV tirdzniecības sarunas jau ir bijis nozīmīgs temats ASV prezidenta dienaskārtībā. Atrisinot Ķīnas jautājumu, tas noteikti atgriezīsies Trampa redzeslokā,”

brīdināja “BNP Paribas” galvenais ekonomists Viljams de Vijlders.

Savukārt “Lombard Odier” stratēģis Šarls Sentarno norāda, ka Eiropas tirgos vērojama nervozitāte, ņemot vērā ieilgušo neziņu par tālākajām tirdzniecības attiecībām ar ASV.

“Tas, ko Tramps tvītoja par Francijas vīnu, ir salīdzināms ar to, ko viņš savulaik teicis par Kanādas pienu,” norāda Sentarno. 13. novembrī Tramps žēlojās, ka Francija viegli var eksportēt uz ASV savus vīnus, kamēr ASV vīndaru produkcijai Francijas tirgus faktiski ir slēgts.

“Nav godīgi, tam ir jāmainās,” tvītoja Tramps.

Sentarno norāda, ka iespējamais tirdzniecības karš ar ASV var nozīmēt vēl vienu smagu gadu Eiropas akciju tirgos, kas jau ir cietis no saspīlējuma starp abām politiskajām lielvarām.

Tomēr uztraukums Eiropā valda arī neziņas dēļ, jo ES iekšienē ir vairāki neatrisināti jautājumi. Neziņa par “Brexit” iznākumu, nemieri Francijā, Itālijas populistu valdības rīcība un Eiropas Parlamenta vēlēšanas maijā rada pietiekami lielas bažas, lai daudzu investoru acīs Eiropa vairs nebūtu pietiekami pievilcīga investīcijām.

“Ir skaidrs, ka runājot ar jebkuru klientu, politisko risku jautājums būs dienaskārtībā,” norāda “Aberdeen Investments” stratēģis Endrū Miligans.

Savukārt Vācijas “Commerzbank” galvenais ekonomists Jorgs Krāmers norāda, ka konfrontācija ar Vašingtonu Eiropai būs ļoti postoša, it īpaši no tās cietīs Vācijas auto industrija. Tieši tādēļ Eiropas Komisijai jau laicīgi jāizsver visi iespējamie atbildes gājieni.

“Eiropai jāaptur vējš uz Trampa burām un jāizdara pirmais gājiens – iesākumā, atceļot desmit procentu muitas tarifu ASV automobiļiem, lai atvieglotu saspīlēto situāciju,” sacīja Krāmers.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu