Pārāk liels ekrāna laiks var neatgriezeniski bojāt bērna smadzenes

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Bērni pie datora ekrāna.
Bērni pie datora ekrāna. Foto: pixabay.com

Arvien vairāk pētījumos pierādīts, ka pārāk ilga sēdēšana pie televizora vai datora var negatīvi ietekmēt bērnu attīstību, skarot atmiņas, uzmanības un valodu prasmes spējas.

Jaunākajā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “JAMA Pediatrics”, atklāts, ka ekrāna laika daudzums ikdienā ir saistīts ar bērnu attīstības galvenajiem aspektiem, piemēram, komunikācijas, problēmu risināšanas un socializēšanās spējām.

Pētījuma vadītāja, Kanādas universitātes psiholoģe Šerī Medigena izpētīja 2441 māti un bērnus vecuma grupā no 2 līdz 5 gadiem. Mātēm bija jāatklāj, vidēji cik daudz laika viņu bērni pavada pie ekrāniem parastā dienā, kā arī jāpastāsta par sava bērna komunikācijas spējām, uzvedību un sociālajām spējām. Aptaujas tika veiktas gan pētījuma sākumā, kad bērni bija 2 gadus veci, gan pēc tam – 5 gadu vecumā.

Lai arī ir veikti daudzi pētījumi par to, kā liels ekrāna laiks ietekmē bērnu attīstību, tomēr jaunajā pētījumā zinātnieki aptvēruši ilgāku laika posmu, kas ļauj labāk novērot bērna attīstību un ekrāna laika ietekmi uz to.

Piemēram, vairākos pētījumos secināts, ka lielāks ekrāna laiks palēnina bērna attīstību, tomēr nav noliegta iespēja, ka vecāki, lai nomierinātu vai apklusinātu bērnus, kuriem jau tāpat ir uzvedības problēmas, ļauj tiem ilgu laiku pavadīt pie ierīcēm.

Savukārt profesore Medigena noskaidroja, ka šajā pētījumā aptvertie bērni pie ekrāniem pavadīja 2 līdz 3 stundas dienā, un patiešām, jo vairāk laika bērni pavadīja pie ekrāna, jo vājākas bija to spējas. Savukārt tas, vai bērni, kuriem ir zems attīstības līmenis, tiecas vairāk laika pavadīt pie ekrāniem, netika pierādīts.

“Pētījuma rezultāti parāda, ka pārmērīga datoru un citu ierīču lietošana ikdienā  negatīvi ietekmē bērna attīstību, īpaši 2 līdz 5 gadus veciem bērniem,” teica Medigana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu