Kas vieno tonnām sapakota zelta un mistisku Krievijas lidmašīnu Karakasā? (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Nordwind Airlines" lidmašīna Karkasas starptautiskajā lidostā. Ilustratīvs attēls
"Nordwind Airlines" lidmašīna Karkasas starptautiskajā lidostā. Ilustratīvs attēls Foto: Reuters / Scanpix

Venecuēlas politiķis Hosē Gverra otrdien sociālajā tīklā “Twitter” ierakstīja, ka Karakasā nolaidusies Krievijas lidmašīna “Boeing 777”, ar kuru bija paredzēts aizvest 20 tonnas zelta no valsts Centrālās bankas krātuvēm. Kāpēc Gverra veica šādu ierakstu sociālajā tīklā, pētīja aģentūra “Bloomberg”.

Gverras ieraksts raisīja plašu sašutumu sociālajā tīklā. Jautāts, kur viņš ieguvis šādu informāciju, Gverra neko neatbildēja.

Vai ar šādu gājienu politiķis vēlējās piesaistīt uzmanību krīzes plosītajai Venecuēlai? Iespējams, ka ne. Jāņem vērā, ka Gverra ir bijušais centrālās bankas ekonomists, kurš joprojām komunicē ar vecajiem kolēģiem.

Arī citi avoti aģentūrai norādījuši, ka Venecuēlas Centrālajā bankā ir vairāk nekā 20 tonnas zelta, kas sagatavoti pārvešanai. Šis zelts ir vairāk nekā 840 miljonus dolāru vērts. Tomēr kādi ir tālākie Venecuēlas Centrālās bankas plāni – nav skaidrs.

Aplēsts, ka Venecuēlas īpašumā ir 200 tonnu zelta, kas glabājas gan Venecuēlā, gan ārzemēs. Prezidents Nikolass Maduro jau pašlaik zaudē kontroli pār valsts finanšu sektoru, tādēļ viņš varētu apsvērt iespēju likt lietā zelta rezerves, lai iegūtu pietiekami daudz līdzekļu, lai nodrošinātu pārtikas piegādi pilsoņiem, no kuriem liela daļa ir badā.

Venecuēla jau vairākus gadus cenšas palielināt zelta rezerves. Venecuēlā iegūtais zelts tiek pārkausēts zelta stienīšos un pēc tam ar militāro dienestu palīdzību nogādāts Centrālajā bankā un citās glabātuvēs.

ASV vēlas, lai Nacionālās asamblejas un opozīcijas līderis Huans Gvaido, kuru Savienotās valstis atzīst par Venecuēlas likumīgo prezidentu, iegūtu kontroli pār Venecuēlas finanšu sistēmu. Pagājušajā nedēļā Lielbritānija jau liedza Maduro izņemt zeltu 1,2 miljardu dolāru vērtībā, un tas darīts pēc ASV valsts sekretāra Maikla Pompeo ieteikuma liegt Venecuēlas režīma līderiem izņemt savas bagātības.

Pirmdien Krievijas čarterreisu operatoram “Nordwind Airlines” piederošā lidmašīna "Boeing 777" nolaidās Karakasas lidostā. “Nordwind” pārstāvji atteicās sniegt komentārus, kādēļ aviokompānijai piederošā lidmašīna “Boeing” lidoja uz Karakasu.

Venecuēlas finanšu ministrs Simons Zerpa atteicās komentēt situāciju par valsts zelta rezervēm, un viņš noliedza, ka Karakasas lidostā būtu nolaidusies Krievijas lidmašīna, lai gan gaisa satiksmes sekošanas mājaslapa “Flightradar 24”, kā arī ziņu aģentūru novērojumi pie lidostas liecina par pretējo.

Zerrpa žurnālistiem ironiski sacīja, ka “turpmāk katru nedēļu aicināšu uz Venecuēlu krievu un turku lidmašīnas, lai visi bīstas”.

Arī Krievijas Ārlietu ministrijā sakās nezinām par lidmašīnu. Ministrijas pārstāve Marija Zaharova norādīja, ka pašlaik nav plāna evakuēt krievus no Venecuēlas.

Tomēr Krievijas laikraksts “Novaja gazeta” gan apstiprināja, ka uz Venecuēlu devusies “Boeing” lidmašīna ar 500 pasažieru vietām. Tiesa, lidmašīnā atradušās vien divas apkalpes locekļu komandas, un "Nordwind" lidojumus uz Karakasu parasti neveic. 

““Nordwind” veic daudz lidojumu. Nevarētu teikt, ka Venecuēla būtu ļoti populārs galamērķis, taču atsevišķi reisi uz Karakasu tomēr tiek izpildīti,” norādīja aviācijas konsultants Maskavā Oļegs Panteļejevs.

Pēdējo gadu laikā Kremlis ir kļuvis par svarīgāko Venecuēlas atbalstītāju – ir izsniegti aizdevumi vairāku miljardu dolāru vērtībā, tāpat Krievija paziņojusi, ka darīs visu iespējamo, lai aizsargātu Maduro.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu