"Facebook" maksājis jauniešiem par piekļuvi ļoti sensitīviem datiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Facebook logo.
Facebook logo. Foto: Reuters/ScanPix

Sociālais tīkls “Facebook” apturējis shēmu, kas ļāvusi iegūt ļoti sensitīvus personu datus no brīvprātīgajiem, kuri par informācijas atklāšanu saņēmuši naudu. Medijs “TechCrunch” vēsta, ka 13-17 gadus veci jaunieši ļāvuši analizēt savu telefonu saturu, saņemot par to no “Facebook” 20 dolārus (17,50 eiro) mēnesī.

Amerikāņu tehnoloģiju gigants “Apple” norāda, ka “Facebook” ir pārkāpis noteikumus un izplatījis papildu lietotni, kas nav pieejama “App Store”.

Tā kā “Apple” ir liedzis neautorizētu "Facebook” lietotņu ievietošanu “App Store”, sociālajam tīklam ir apgrūtināta programmatūras testēšana “Apple” ierīcēs. Tas arī rada spriedzi starp abām kompānijām.

“TechCrunch” norāda, ka sociālā tīkla pārstāvji nemācēja atbildēt, vai jauniešu telefoni pētīti arī ārpus ASV robežām. “Facebook” ir noraidījis pārmetumus par ļaunprātīgu lietotāju datu izmantošanu.

Trešdien tika atklāts, ka “Google” lietotņu sistēmā bija programma, kas atsevišķiem lietotājiem maksāja par atļauju pētīt lietotāja paradumus, taču tagad šī lietotne ir deaktivizēta.

Lietotne, kas it kā pētījusi “Facebook” lietotāju paradumus, faktiski ieguvusi pilnīgu pieeju lietotāja datiem telefonā, to starpā privātajām sarakstēm, fotogrāfijām, video, epastiem, kā arī atrašanās vietu vēsturei.

Pirms apstiprināja lietotnes izmantošanu, lietotājiem bija jāpiekrīt punktam, ka “par šo projektu nedrīkst izpaust informāciju trešajām personām”. Lietotnē teikts, ka lietotāju dati nepieciešami “Facebook” servisu uzlabošanai un mārketinga aktivitāšu nodrošināšanai.

Sociālā tīkla pārstāvji gan norāda, ka “tā ir bijusi izpētes programma, kam ar spiegošanu nav nekādas saistības. Tāpat visi lietotāji ir devuši atļauju izmantot savus datus sociālā tīkla izpētes projektiem.”

Lai arī “Facebook Research App” ir deaktivizēta “Apple” lietotņu veikalā, dažādas trešo pušu lietotnes joprojām ir pieejamas “Google Play” servisā. Vairāki tehnoloģiju uzņēmumi, tostarp “Apple” kritizējuši “Facebook” par tā nekaunīgajām metodēm, lai “vēl vairāk nostiprinātu savu dominanci”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu